Riksdagsledamot Kvarnström på besök

Idag 9 november fick studerandena i kursen “Politik i praktiken” än en gång lite variation i vardagen. Vi är tacksamma för att riksdagsledamot Johan Kvarnström tog sig tid att besöka oss och diskutera politik med intresserade.

Johan Kvarnström började sin politiska karriär av något som kan kallas en slump. Kvarnström började studera filosofi på kandidatnivå men blev senare magister i journalistik. 2017 blev Kvarnström tillfrågad att ställa upp i kommunalvalet då han jobbade för den politiska tidningen Arbetarbladet. Före det jobbade han som journalist på tidningen Västra Nyland. 

Efter att Kvarnström suttit två år i Raseborgs stadsfullmäktige valde han att ställa upp i riksdagsvalet då Maarit Feldt-Ranta inte längre ställde upp. Kvarnström var en av få socialdemokratiska kandidater i trakten och blev invald på vad han själv uppfattar som ett överraskande sätt. Många väljare utser tydligen sin kandidat utgående från en speciell fråga, i detta fall frågan om att försvara och motsätta sig kustbanan som verkade vara den viktiga frågan för flera. 

Frågor som studerandena ställde var bland annat om Kvarnström vill bli minister, om pandemin överskuggar allt arbete kring klimatfrågor och ifall Kvarnström själv anser att han har makt. 

Kvarnström anser själv att han är så pass ny i politiken att han just nu inte kunde tänka sig vara minister. Den nuvarande livssituation skulle inte heller tillåta det. Pandemin överskuggade miljöarbetet på våren och nu betas vårens ogjorda arbeten av. Framtida krav på laddstationer för elbilar vid nybyggda höghus och offentliga byggnader samt framtida krav på vattenmätare i lägenheter är exempel på aktuella frågor. 

Kvarnström svarar även jo på frågan ifall han har makt.
– Jag är lyckligtvis medveten om maktens begränsningar, vi är ändå 200 riksdagsledamöter, kommenterar Kvarnström. 

Även den aktuella frågan om förlängd läroplikt väckte diskussion. Kvarnström anser att samhället har ett ansvar i att styra ungdomar i rätt riktning för att förebygga marginalisering. Det ifrågasattes ändå ifall en förlängd läroplikt är det rätta sättet att åstadkomma ett avgiftsfritt andra stadium.
– Det är oansvarigt av samhället att studerandena kan hoppa av skolan och det enda som görs är ett ryck på axlarna.

 

SL 5, politik i praktiken, möter riksdagsledamot Johan Kvarnström

 

Kaisla Dahlqvist