Överlevnad i den finska skogen

Nätterna är kalla, träden nästan nakna och många djur förbereder sig för att gå i dvala. Alla bär har försvunnit och snart försvinner även svamparna. Naturen förbereder sig inför vintern, och jag förbereder mig inför en natt i skogen i det kalla och fuktiga höstvädret. Jag läser flera artiklar om överlevnad i den finska skogen. Jag vill få reda på med vilka metoder man kan överleva i den finska skogen under vintern, men endast läsande kan inte tillfredsställa mig. Jag måste själv få pröva på att överleva i den finska skogen.

Jag vet att jag inte kommer klara mig utan utrustning och därför packar jag en väska med ett kärl, ett multifunktionsverktyg och två askar tändstickor. Jag klär på mig varma kläder och öppnar ytterdörren. Klockan är 17.02 när jag påbörjar mitt äventyr. Mitt första mål är att hitta ett ställe där jag kan bygga min sovplats. Jag letar efter en naturlig bildning som skulle erbjuda vindskydd, eftersom det är livsviktigt att skydda sig från den iskalla vinden. Efter en stund hittar jag en naturlig bildning och bestämmer mig för att bygga min sovplats där. 

Klockan är 17.30. Jag börjar leta efter pinnar som jag kan använda för att bygga ett tak till min sovplats. Efter att jag har hittat pinnarna så placerar jag dem att luta mot berget. Sedan går jag och hämtar grankvistar och placerar ett tjockt lager av grankvistar på marken av min sovplats. Det är oerhört viktigt med tanke på överlevanden att täcka marken med grankvistar, eftersom den hårda marken utstrålar kyla. Efter det täcker jag sovplatsens tak med grankvistar för att skydda mig mot regn. Klockan är 18.22 när jag äntligen är klar med sovplatsen. 

Mitt läger

 

ärnäst försöker jag tända en brasa. Flera tändstickor senare får jag den att brinna och jag kan börja söka något att äta. Jag letar efter lav, men jag hittar ingenting. Jag får roa mig med att samla tallbarr och koka te av det. Teet av tallbarr smakar gott, och jag undrar för mig själv varför man skulle behöva köpa te i butiken när våra skogar är fulla av god tallbarr. Jag fortsätter att dricka teet samtidigt som jag ser på stjärnhimlen. Klockan är nu 20.17 och jag bestämmer mig för att gå och lägga mig. Jag kryper in i mitt bo, lägger mig på grankvistarna och stänger ögonen.

Jag försöker i många timmar få tag på sömnen, men det går inte. Jag känner mig kallare och kallare. Jag vill inte ge upp, men jag vet att jag har en hel skoldag som jag måste orka med imorgon. Efter flera försök bestämmer jag mig för att gå hemåt. Jag känner mig förnedrad över att jag gav upp, även om jag vet att jag försökte mitt bästa.

Stjärnhimlen

   
Före detta äventyr var min kunskap om överlevnad minimal, men under detta äventyr lärde jag mig en massa nyttigt. Även om det var kallt och fuktigt ute så var det här en upplevelse värd att uppleva. Ibland lönar det sig att pröva på någonting som man kommer att tänka på i stunden. Oftast är det värt det, och jag uppmanar alla att pröva sina “stundens infall”.

Här kan du kolla videon om skogsäventyret

 

Oliver Heikkinen