Mumintrollet 75 år

Den första muminboken Småtrollen och den stora översvämningen utkom på senhösten år 1945. I följande citat beskriver Tove Jansson hur hon började skrivandet av boken: “Kanske var det begripligt att jag plötsligt fick lust att skriva ner någonting som skulle börja med “Det var en gång”. Fortsättningen måste ju bli en saga, det var ofrånkomligt, men jag ursäktade mig genom att undvika prinsar, prinsessor och små barn, och valde i stället min arga signaturfigur från skämtteckningarna och kallade honom mumintrollet”. Figurer som liknade mumintroll förekom dock i en tidning redan innan boken Småtrollen och den stora översvämningen utkom.

Uppkomsten till vad som skulle bli mumintroll uppstod i ett gräl mellan Tove och hennes bror Per Olov på sommarstugan i Pellinge under 1930-talet. Hon blev ilsken och ritade Snorken på väggen till utedasset.

Tove debuterade i skämttidningen Garm redan som 15-åring. Hennes mamma Signe Hammarsten, ofta kallad Ham, illustrerade för tidningen. I början av 1930-talet studerade Tove i Stockholm vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, där även hennes mamma hade studerat. Under studietiden i Stockholm bodde Tove hos sin morbror Einar Hammarsten som anses vara den som hittade på själva namnet mumintroll. Han skrämde henne med att berätta om ett mumintroll som skulle nypa henne i näsan om hon smygåt på natten. När hon återvände till Helsingfors gick hon i konstföreningens ritskola. Därefter blev hon medlem i konstnärsgillet. Från och med 1934 ökade antalet bilder som hon ritat i Garm. Under andra världskriget ritade hon en del karikatyrer av t.ex. Hitler. För Tove var ändå vardagen i Finland av större intresse som tema. 

Under år 1944 började en figur som liknar mumintrollet så småningom förekomma i hennes teckningar. Figuren var ofta liten och fungerade som en kommentar för bilden, t.ex. ett mumintroll som gömmer sig bakom en bokstav i en teckning.

Tove Janssons inflytande på den finländska kulturen har varit stor och från och med i år har hon en egen flaggdag, den 9 augusti. Mumintrollet har blivit världskänt och 75 år efter att den första boken utkom håller Moomin Characters hennes berättelser vid liv. I januari 2020 utkom också en ny säsong av tv-serien Mumindalen och den andra oktober hade filmen Tove premiär.

 

Emil Grabber

 

Bildkällor:
http://muumittaja.blogspot.com/2012/09/muumin-syntytarina.html
https://assets.moomin.com/uploads/2014/03/Hitlers-evakuering-av-Lappland.-GARM-10.10.1944-2.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Tove_Jansson_1956.jpg

Bokkällor:
Skämttecknaren Tove Jansson (1995) Erik Kruskopf, Schildts
Tove Jansson Ord, bild, liv (2007) Boel Westin, Schildts

Filmkällor:
Mumins memoarer (2006) Charlotta Airas, Yle (https://arenan.yle.fi/1-428886)