EU:s återhämtningsfond är dålig för Finland!

Medlemskapet i EU har i stort sett varit mycket bra för Finland men det har också medfört problem. Ett av de största hittills är EU:s återhämtningsfond där man vill att Finland och andra nordeuropeiska länder ska ta ansvar för de sydeuropeiska ländernas skulder. 

Återhämtningsfonden är ett enormt paket på 750 miljarder euro. Första förslaget hade att fonden skulle ha bestått av 500 miljarder euro direkt stöd och 250 miljarder euro lån som man skulle ha tagit från marknaderna. Till slut kom man överens om att fonden ska bestå av 390 miljarder euro direkt stöd och 360 miljarder euro lån. Alla medlemsländer kommer att få en del och Finland kommer att få 3 miljarder euro. På samma gång kommer vi att betala 6 miljarder euro. Största delen av pengarna kommer att gå till sydeuropeiska länder. 

Man vill använda fonden för att få liv i ekonomin efter den ekonomiska depressionen som coronaviruset har orsakat inom EU. Man vill speciellt satsa på bland annat klimat, digitalisering och sysselsättning.

Fonden är ändå dålig för Finland eftersom vi kommer att få väldigt lite ut av den och kommer att vara en nettobetalare. Argumentet att fonden kommer att hjälpa finska ekonomin genom att det kommer att öka den finska exporten håller inte. Största delen av fonden kommer att gå till Sydeuropa och Finland har ganska lite export dit. Inom EU går största delen av den finska exporten till t.ex Tyskland och Sverige. Dessa länder kommer liksom Finland att vara betalare till fonden. 

Ett annat problem med fonden är att det är ett steg mot att göra EU till en federal stat, en europeisk version av USA. Det här är något som europeiska medborgare aldrig har röstat för och med en stor majoritet stöder inte det. Det är ett bra exempel på varför man ofta säger att EU fungerar odemokratiskt.

 

Victor Qwarfordt