Är polisvåldet i USA rasism?

Protest mot polisbrutalitet och rasism i New York i Juni 2020 (Stan Wiechers)

Året 2020 har varit väldigt händelserikt i USA. Förutom coronaviruset har vi också varit vittne till enorma protester och tumult i landet. Detta fick sin början då en svart man vid namn George Floyd dog i polisens händer i Minnesota i maj. Polisen blev kallad till platsen då en butiksägare hade ringt polisen och sagt att Floyd hade försökt betala med en falsk sedel. Detta eskalerade sedan till att en polis vid namn Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds nacke i åtta minuter tills Floyd dog. Demonstrationer utbröt inte bara i Minnesota utan runt hela landet. Dessa protester fortsatte under resten av året och fick nytt bränsle då flera obeväpnade svarta individer har dött i polisens händer. 

Demonstrationer skedde inte bara nationellt utan också internationellt. T.om. i Helsingfors hölls i juni en demonstration mot rasism och polisvåld i USA. (Don Trammell)

Det största problemet är inte rasism när det gäller dessa incidenter. Det finns en rad andra orsaker som bidrar till att polisvåld förekommer mycket mer i USA än i exempelvis Finland och resten av Norden. 

Polisutbildningen i USA är väldigt kort jämfört med andra länders. Längden på utbildningen är allt mellan 10 och 36 veckor i olika delar av landet. I Minnesota är utbildningen bara 16 veckor. Efter utbildningen spenderar de ett halvt år tillsammans med en erfaren officer som utbildar dem vidare i riktiga situationer. Hur är det tänkt att en individ med några månaders utbildning ska vara kapabel att hantera kritiska situationer.

Utbildningen för att bli polis i USA är alltför kort och även bristfällig. (https://hechingerreport.org/police-education-is-broken-can-it-be-fixed/)

Att vara polis i USA är ett mycket farligare jobb än att vara polis i Europa. Därmed tycker man ju att det skulle vara viktigt att poliserna är vältränade för att kunna hantera svåra och farliga situationer. Vapen är mycket vanligare i USA och därmed är sannolikheten att poliser stöter på kriminella med vapen större. I USA är sannolikheten 34,8 på tio miljoner människor att en polis blir mördad. I Finland är samma siffra 1,8. Skillnaden är enorm och visar att yrket är väldigt mycket farligare i USA. 

Det som är märkligt är hur mycket finansiering polisen i USA får men ändå är utbildningen så bristfällig och kort. Finansieringen borde sättas på utbildningen istället för utrustningen. 

Ett annat problem som förekommer är att polisen använder överdrivet mycket våld. I många situationer där personer har dött i polisens händer fanns det ingen orsak för polisen att ens ta fram sitt vapen. Polisen i USA har mycket makt och i fall som har lett till att någon dött blir poliserna sällan dömda för att ha agerat fel. Samhället skulle vara säkrare om polisen inte fick använda hur mycket våld de vill. 

USA har en problematisk historia när det gäller landets svarta invånare. Fastän sociala reformer har genomförts för att göra situationen mer jämlik så ser vi än i dag spår från den systematiska diskrimineringen och slaveriet. Ingen kan påstå att alla svarta har lika bra möjligheter som vita i USA i dag. Detta leder i sin tur till brottslighet och annan orolighet bland afroamerikaner.

Om man ser på brottslighet per capita så begår svarta mera brott än vita. Detta i sin tur leder till mer kontakt med polisen och därmed en större risk att man blir skjuten av polisen. Många av de svarta som har blivit dödade av polisen har begått brott och i vissa fall eskalerat situationen själva. Ett exempel på detta är situationen som ledde till att Rayshard Brooks blev skjuten av polisen i Atlanta. Brooks var inte vid sina sinnens fulla bruk och då polisen skulle handboja honom stred han emot och försökte även skjuta polisen med deras elpistol. Då han sedan sprang iväg blev han skjuten i ryggen. Detta borde självklart inte vara en dödsdom och polisen borde aldrig ha agerat som de gjorde men om Brooks aldrig hade gjort motstånd skulle ingenting ha hänt, han skulle troligen bara fått böter för att ha varit berusad. 

En annan incident som har fått stor uppmärksamhet är dödsskjutningen av Breonna Taylor. Polisen genomförde en husrannsakningsorder på Taylors hus. Taylors pojkvän som lagligt innehade ett vapen sköt mot polisen då han trodde att poliserna var rånare. Polisen sköt tillbaka och Taylor blev skjuten av misstag. Att detta tas upp som ett problem med rasismen i USA är totalt idiotiskt. Detta har ingenting med rasism att göra utan är bara en oturlig olycka. Visserligen borde denna situation aldrig ha uppstått och poliserna borde inte ha skjutit tillbaka utan att veta vad som fanns i lägenheten. Detta är igen ett problem med att polisen inte är tillräckligt vältränade för svåra och farliga situationer. 

När vi ser på nyheterna verkar det som att alla som blir skjutna av polisen i USA är svarta. Nästan de enda dödsskjutningarna som internationell media visar är fall där offret är svart. Under 2020 har 28 personer blivit skjutna av polisen fastän de har varit obeväpnade. 12 av dem var vita medan 9 var svarta, resten var av annan etnicitet eller så var etniciteten inte specificerad. Visserligen är detta oproportionellt till hur stor del av befolkningen de olika etniska grupperna utgör. Andra år har liknande statistik med fler vita offer än svarta förutom 2015 då svarta faktiskt var en majoritet av de som blev skjutna fastän de var obeväpnade. 

Ett annat problem med nyheter är att då en svart individ blir mördad av en polis nämns att personen är svart. Däremot då en vit person blir mördad nämns personens etnicitet just aldrig. Exempelvis i fallet med Breonna Taylor nämns i första meningen i New York Times artikel att hon de facto var en svart kvinna fastän fallet inte hade någonting med rasism att göra. Detta är faktumet i många andra artiklar om svarta offer. Däremot då Tony Timpa, en vit man med schizofreni blev knäad till döds, på samma sätt som George Floyd nämns hans etnicitet inte i en enda artikel. Samma sak skedde då en 13 år gammal pojke vid namn Linden Cameron med aspergers blev skjuten av polisen. Hans etnicitet nämns inte en enda gång. Att nämna att offren är svarta fastän fallen inte alls har med rasism att göra, ger ett falskt orsakssamband mellan ras och polisvåld och stärker de etniska motsättningarna i samhället. 

Fastän 93% av protesterna i USA har varit fredliga har vissa lett till våld och plundring, dödsfall har även förekommit (Shutterstock)

I länder som Finland är det enkelt att kritisera systemet i USA men de har problem som vi i Finland aldrig stöter på. Däremot måste någonting göras för att det ska ske förändringar i USA. Man måste genomföra reformer och systemet måste ändras, om detta inte sker kommer polisbrutalitet fortsätta inträffa runt landet. Att förändra landet är dock lättare sagt än gjort, speciellt då USA är så politiskt tudelat. Denna tudelning förstärks av båda sidorna av det politiska spektrumet och att media försöker föra fram sin egen agenda hjälper inte saken heller. 

 

Andreas Vuorinen

 

https://www.washingtonpost.com/graphics/investigations/police-shootings-database/
https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2017/crime-in-the-u.s.-2017/tables/table-43
https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/02/dallas-police-officers-video-bodycam-tony-timpa
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-54041549
https://www.nytimes.com/article/breonna-taylor-police.html
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_killings_by_law_enforcement_officers_by_country
https://www.cbsnews.com/news/police-training-weeks-united-states/