De ungas riksdag inom kyrkan

 

Foto: Emilia Nyberg

Ungdomens kyrkodagar samlade under veckoslutet 23-26.1 ungdomar från alla Borgå stifts församlingar på Lärkkulla i Raseborg. Det långa veckoslutet från torsdag till söndag inleddes med en ljusmässa i S:ta  Katarina kyrka. Veckoslutet är en påverkningskanal för unga som vill göra förändring. UK har en föredragningslista med initiativ till diskussion samt motioner med förslag till beslut. Dessa behandlas i plenum där alla ombud har både rösträtt och yttrandefrihet. 

Med fyra motioner och åtta initiativ till diskussion, startades utskottsarbetet som förberedde ärenden för plenum. Ärendena introducerades och eventuella förslag till beslut presenterades. I år var klimatet i centrum; hur och varför ska vi ta vara på skapelsen? Vad behövs för en “grön skriba”? Också frågor kring inkludering och mental ohälsa diskuterades. 

Beslut som fattades på UK var bland annat att alla församlingar ska införa “gröna vanor” i sin konfirmandverksamhet. Församlingarna uppmanas införa toapasset i alla fastigheter och samarbetet mellan ungdomens kyrkodagar och kyrkomötet samt stiftsfullmäktige i Borgå stift bör förbättras genom att UK får skicka två representanter till deras möten.

Vid sidan om plenum uppträdde två talare, Mia Wallén och Tesfaye Nigusu. Olika temagrupper sammanträdde samt annat program erbjöds. Både ärkebiskop Tapio Luoma, och Borgå stifts nya biskop Bo-Göran Åstrand besökte UK med en hälsning till ungdomarna och medverkade också i programmet. 

Den otroliga gemenskapen avslutades med en andakt på söndagsförmiddagen.

 

Kaisla Dahlqvist