Det är lätt att lova någonting åt alla

Inför valet på våren lovade oppositionen någonting åt alla. Socialdemokraterna lovade att fattiga pensionärer skulle få höjda pensioner och i äldrevården skulle vi få 0,7 vårdare per åldring. De gröna lovade att Finland skulle bli ett av världsledarna i kampen mot klimatförändring och skulle binda alla resurser till det. SFP lovade att svenska språket skulle än en gång få samma status som finska språket och pengar skulle användas för att se till att svenskspråkig service skulle vara tillgänglig i hela landet. 

När oppositionspartierna och Centern till slut formade en regering fanns allt med som hade lovats och mera. Barnfamiljer skulle få mera pengar och tack vare att Centern var med skulle landsbygden få mera pengar. De lovades stora infrastrukturprojekt och mera arbete åt alla medan man skulle förbättra servicen för arbetslösa. Utöver allt det här så skulle man öka finansieringen av utbildning med över en miljard euro. Allt det här skulle finansieras med att höja skatterna för de rika och på verksamhet som var skadlig för klimatet och genom att skära ner på företagsstöd. Det fanns ingen ekonomisk realism överhuvudtaget. Det verkade som att partierna tyckte att det inte fanns några ekonomiska realiteter. 

Under hösten har regeringen ändå backat från det ena löftet efter det andra. Fast man lovade att man skulle bekämpa klimatförändring och skära ner på företagsstöd var man istället och ökade på företagsstöden till och med för företag som är dåliga för klimatet. . Löftet om 100 euro till fattiga pensionärer har krympt till några tior. Fast man lovade att garantin om 0,7 vårdare per åldring skulle lagstadgas nu på hösten så har ingenting hänt. Så här har det gått med alla löften. De har antingen urvattnats eller helt enkelt “glömts bort”. Det enda löftet som de har uppfyllt är att man ska skrota aktiveringsmodellen för arbetslösa. 

Jag visste själv redan under våren att de allra flesta löften inte skulle uppfyllas. Det finns inte tillräckligt med pengar för allting och dessutom kan vi förvänta oss en lågkonjunktur i världsekonomin inom några år. Då kommer det att finnas ännu mindre pengar. Det är också svårt att se de olika partierna komma bra överens inom regeringen. Speciellt svårt är det mellan Gröna och Centern eftersom de har så olika synpunkter om t.ex hur man ska kämpa mot klimatförändringen.

Helt klart blir samarbetet mellan centern och socialdemokraterna också mycket svårare efter att centern nu kört ut Antti Rinne. Även om regeringen fortsätter med samma partier så kommer stämningen mellan partierna att länge vara dålig och socialdemokraterna kommer att komma ihåg det här en lång tid framöver

 

Victor Qwarfordt