Damfotbollens framtid

Finlands damlandslag

Damernas fotbolls-VM 2019 som spelades i Frankrike var en stor succé med över en miljard tv-tittare. Nu har Fifa beslutat att satsa över en miljard dollar på damfotbollen under de kommande fyra åren. Damfotbollen utvecklas i många länder, även i Finland.

En diskussion som har pågått det senaste året handlar om att damerna och herrarna skulle få samma ersättning. I början av september gick bollförbundet ut med att detta hade uppnåtts. Bollförbundet hade inte tidigare brutit mot jämställdhetslagen, eftersom damernas landslag inte genererar ekonomisk vinst. Det handlar mera om ett ställningstagande om att dam- och herrfotboll är lika viktigt. För att uppnå detta valde herrspelarna att sänka på sina bonusar.

Damernas landslag som kallas för Helmarit har under den sista tiden fått många rubriker. Till EM-tävlingarna i England 2021 har Finland bra chanser att komma med. Under Anna Signeuls ledarskap har Finland hittills vunnit tre av sina fyra spelade kvalmatcher. 

Det finns många spelare i Finlands damlandslag som spelar i utländska klubbar. Ett exempel är anfallaren Linda Sällström som spelar i Paris FC. Hon har gjort åtta mål i de fyra senaste kvalmatcherna och kvitterade i den senaste matchen mot Portugal som blev 1-1. Andra exempel är Adelina Engman som spelar i Chelsea och Nora Heroum som för några månader sedan förlängde sitt kontrakt med AC Milan. 

Linda Sällström

Helmarits nästa match är returmatchen mot Portugal som spelas på hemmaplan i april. Matchen kan vara avgörande för Finlands chanser att komma till EM-tävlingarna i England 2021.

 

Emil Grabber