Berlinmuren faller

Folkmassor vid en sönderslagen bit av Berlinmuren i November 1989 (DoD photo US Department of Defence)

TEMA 1989

Den nionde november 1989 föll Berlinmuren och ett år senare förenades de två tyska republikerna. För exakt 30 år sedan öppnades gränserna och östtyskarna fick flytta till väst.

Berlinmuren var en betongkonstruktion som delade Berlin mellan den Sovjetkontrollerade och den västkontrollerade delen av Berlin. Efter andra världskriget delades Tyskland upp i fyra delar; en fransk, en amerikansk, en brittisk och en sovjetisk. Västmakternas delar bildade en stat medan den sovjetiska bildade en särskild stat. Eftersom Berlin låg mitt inne i den sovjetiska delen och var den viktigaste staden i landet, delades den också upp i fyra delar. I den sovjetiska delen infördes kommunism medan den västliga delen styrdes som andra västerländska länder. Detta är till skillnad från Österrike som också delades i fyra delar men förenades till en enda stat 1955.

Problemet i Östberlin och hela Östtyskland var att en stor del av populationen, speciellt de utbildade och framgångsrika, flydde till Västtyskland. Mellan åren 1949 och 1961 flydde 2.6 miljoner från Östtyskland, ett land med en population på 17 miljoner. Innan muren byggdes fick invånare från båda länderna åka över gränsen rätt fritt och detta gjorde att det var rätt så lätt att fly ut ur Östtyskland. Östtyska staten bestämde sig för att bygga en mur i Berlin som skulle hindra den östtyska befolkningen från att fly. Erich Honecker fick i uppdrag att bygga muren och den 13 augusti 1961 stod den färdig. Muren var ungefär 150 km lång och höjden låg på 4 meter. I Östtyskland sade staten att muren var ett skydd mot facisterna i väst.

USA:s president John F Kennedy på besök 1963 vid den nybyggda Berlinmuren (Robert Knudsen, White House, in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston)

Trots att denna mur fanns försökte runt 5000 människor komma förbi den och 138 dog pga. det. Ett vanligt sätt att fly var att gömma sig i en bil som körde över gränsen men det skedde många uppfinningsrika rymningsförsök som att flyga över med en luftballong och att balansera på en högspänningsvajer.

1989 skedde mycket protester mot staten och den nionde november vid en presskonferens sade talmannen för SED politburo att östtyskar fick fritt åka in i Västtyskland och då han tillfrågades vid vilken tidpunkt detta skulle ske sade han att det var direkt. På denna kväll vällde östtyskarna in i Västtyskland och den 11 november började små delar av muren rivas av privatpersoner som hade med sig släggor och andra verktyg. Än idag finns det små delar av muren kvar i Berlin och de är populära turistmål.

En pojke hackar sönder bitar av Berlinmuren Berlin – 20.02.1990 (Mauerspecht Pe_ma)

Även fast detta ses som ett bra framsteg för Tyskland var många andra emot det. Både Storbritanniens premiärminister Margaret Thatcher och Frankrikes president François Mitterrand var emot detta och Thatcher t.o.m bad Gorbachev att inte låta Tyskland förenas. Trots detta blev Tyskland återigen en enda stat den 3 oktober 1990.

 

Andreas Vuorinen

 

Källor
https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_the_Berlin_Wall
https://www.theguardian.com/news/2019/nov/04/whatever-happened-to-the-berlin-wall
https://www.thevintagenews.com/2019/03/12/the-8-most-inventive-ways-people-escaped-the-berlin-wall/
https://www.history.com/topics/cold-war/berlin-wal