Vår nya musiklärare

Till hösten 2019 fick Karis-Billnäs gymnasium och Karis svenska högstadium en ny musiklärare Susanna “Susa” Wahl. Hon fick behörighet som musiklärare förra våren efter att ha jobbat som sånglärare i Helsingfors och hittade sedan hit via sin före detta studiekollega, vår tidigare musiklärare, Peik Holländer.

Susa har bott nästan hela sitt liv i Esbo. Hon bodde och studerade en tid i Helsingfors vid Sibelius Akademin och flyttade därefter till Österrike för fyra år för att studera sångpedagogik. Efter det flyttade hon tillbaka till Esbo där hon nu bor med sin familj.

Innan Susa kom till Karis som musiklärare, jobbade hon i Helsingfors som sånglärare. Orsaken till att hon bytte från sång till musik var att det är ett väldigt kvällsbetonat jobb att vara sånglärare.

– Jag vill gärna spendera mera tid med mina två döttrar på kvällarna. Därför började jag studera till musiklärare på dagarna och undervisade sång på kvällarna, berättar Susa.

– Förra våren fick jag behörighet som musiklärare och hittade sedan hit via Peik Holländer, som är min före detta studiekollega. Han berättade att han kommer lämna jobbet som musiklärare och tipsade om att hans jobb därför blir ledigt, berättar Susa.

Nr jag frågar henne om hennes framtid och drömmar svarar hon efter en stunds funderande att hennes drömmar går ut på att göra varje stund och varje dag till något så bra som möjligt, och att annat kan man inte göra.

Hennes förväntningar är att hon ska bygga upp sin undervisning så att det är roligt för alla.

Hon berättar också att hon tycker det allra viktigaste inom undervisningen i musik är själva musicerandet och samspelet. Hon försöker integrera det teoretiska medan man spelar och säger att man lär sig genom att förstå vad man gör medan man spelar.

Hon berättar att hon på fritiden ibland brukar spela med sitt band, och att hon då och då brukar sjunga och uppträda på till exempel bröllop.

– Jag hoppas på ett bra samarbete med eleverna och att vi kan njuta av musiktimmarna tillsammans och inte bara som par, tillägger hon.

 

Malin Mäkinen