Varför växer populismen i Europa?

Marine Le Pen ledare för Nationell samling i Frankrike, Viktor Orban ledare av Fidesz och statsminister i Ungern, Matteo Salvini, ledare av Lega i Italien och Italiens inrikesminister. (Neon Nettle)

Europaparlamentsval ordnas den 26 maj. De högerpopulistiska krafterna som sedan 2015 har gått starkt framåt i hela Europa kan nu få sin största framgång hittills. Men varför har populisternas stöd växt så mycket som det har gjort och hur vill de att EU ska fungera?

Högerpopulistiska krafterna har gått framåt i nästan alla val runt om i Europa sedan år 2015. I det här Europaparlamentsvalet är det bara ett fåtal partier som kräver att deras land ska lämna EU. Organisationen är faktiskt ganska populär i de flesta av EU:s medlemsländer. Istället har populistiska partier börjat samarbeta med varandra för att få större inflytande i Europaparlamentet. På det här sättet kan de försöka föra EU mera i sin riktning. De vill att medlemsländerna ska få bestämma om sin egen politik och vill att EU mindre ska blanda sig i ländernas egna affärer.

De finns flera stora orsaker till att populisternas stöd stiger. En av det största är flyktingkrisen år 2015. När tusentals människor per dag strömmade in i Europa under sommaren och hösten 2015 uppstod stora problem med Dublinförordningen. Med förordningen bestämdes det att flyktingar som kommer till EU ska söka asyl i det första säkra landet dit de kommer. Men det här systemet föll ihop när en så stor mängd flyktingar kom till Grekland och de fortsatte norrut till norra och västra Europa istället för att söka asyl i Grekland. Populisterna använde det här för att kritisera EU och speciellt Schengenområdet där man kan flytta sig fritt över gränser och de tyckte att länder borde få använda gränskontroller inom EU och många länder började använda tillfälliga gränskontroller.

Den stora mängden flyktingar, varav största delen är muslimer från Mellanöstern och Nordafrika, har lett till vissa kulturkrockar och oroligheter vilket populisterna har använt till sin fördel. Alla högerpopulistpartier som har gått framåt har varit starkt invandrarkritiska t.ex Sannfinländarna i Finland, Sverigedemokraterna i Sverige och Lega i Italien.

En annan stor orsak är att medelklassen i Europa har börjat känna sig väldigt osäker. Levnadsstandarden har inte växt lika mycket som den har gjort förut och lönerna har inte gått upp efter finanskrisen 2008 fast ekonomin runt om i Europa har växt relativt bra. Pengarna har istället gått delvis till de rika vilket har lett till att ojämlikheten har växt och skatterna har också gått upp medan den offentliga servicen har minskat.

Populisterna har effektivt använt det här för att argumentera att skatterna används på immigranter istället för att de skulle användas till utbildning och hälsovård.

Gula västarna i Frankrike uppstod som en medelklassens protest mot vad den anser vara en försämring av sn position i samhället.. Med tiden har rörelsen dock mera och mera blivit övertagen av extremister från högern och vänstern som bara vill skapa kaos.

Gula västarna har varje lördag sen november varit ute på gatorna och protesterat mot president Emmanuel Macron och hans reformer. (Claude Paris/AP/TT)

 

 

Victor Qwarfordt