Besök från Italien

Kavarex eller Karis-Varese exchange är ett utbytesprojekt som genomförs vartannat år, i år är det sjunde gången som utbytet ordnas. Projektet är ett samarbete mellan Karis-Billnäs gymnasium och den italienska skolan Nuccia Casula i norra Italien. Denna gång var det italienarnas tur att först besöka Finland, medan de deltagande från Karis-Billnäs gymnasium åker till Italien på hösten. Under vistelsen bor italienaren cirka en vecka hos sin värdfamilj, som har ansvaret att förse sin gäst med både mat och husrum. Dessa fartfyllda dagar gav italienarna chansen att upptäcka Finland och fördjupa sig i den finska kulturen.

Torsdagen 4.5.2019 kl. 16.00 anlände våra besökare till Karis-Billnäs gymnasium. Denna gång bestod gruppen av 14 studerande samt 2 lärare. Italienarna bekantade sig med värdfamiljerna, för att sedan åka iväg till det som skulle bli deras nya hem under den kommande veckan. Under kvällen hade alla värdfamiljer ansvar för att ta emot sin gäst.

Nästa dag samlades hela gruppen i skolan då elever från Karis-Billnäs gymnasium hade gjort presentationer om Finland. Vi fick bl.a höra om Finlands geografi, natur, design, industri, olika kulturskillnader samt fakta om Helsingfors och Raseborg. Efter detta hade vi några namnlekar där vi bättre fick lära känna varandra. Vi bjöd även på lite smått och gott då italienarna fick smaka på Fazers godis, karelska piroger samt chips, läsk och annat gott.

Hela gruppen samlades utanför skolan för ett gemensamt fotografi

Efter vår lilla måltid gjorde vi ett besök till Fiskars. Skolan hade ordnat en guidad rundtur där vi lärde oss massor om det lilla bruket och dess historia. Vår guide, Virve Haahti, berättade om den gamla plogfabriken, Fiskars museum samt flera olika byggnader och butiker. Tyvärr stod vädret inte på vår sida, så det blev en kylig och blåsig dag. Efter guidningen hade alla fritid. Många beställde kaffe med tilltugg på café Antique medan andra gick omkring för att beundra de mysiga butikerna. Efter en liten rundtur fick vi äntligen stiga in i den varma bussen. Så snart alla var inne rullade bussen iväg mot skolan. Då vi var hemma skulle värdarna komma på egna kvällsaktiviteter åt italienarna, för många blev det då bowling i Ekenäs.

Vår guide Virve Haahti berättade om Fiskars bruk och historia

På lördagen startade bussen kl. 9.00 från skolan. Helsingfors var vår nästa destination och även här hade vi en guidad tur. Vi fick en omfattande rundtur kring Senatstorget, Salutorget, Esplanaden och det nya biblioteket Ode. Efter guidningen gick vi omkring i staden på egen hand. Många gick ut på en shoppingrunda, medan andra hittade något att äta. När vi var klara väntade bussen på oss utanför Senatstorget. Vädret verkade lovande men vid slutet av dagen hade flera blivit våta efter en ordentlig regnskur. Efter en lång dag var många trötta och vi åkte med bussen tillbaka mot skolan. På kvällen hade vi turen att få en lokal hyrd i Stämbacken i Pojo, en liten fest ordnades där både italienare och finländare samlades. Humöret var lättsamt och stämningen var på topp hela kvällen.

På besök till Helsingfors, här står vi vid Salutorget

Söndagen var en familjedag och då spenderade italienarna dagen tillsammans med sina värdfamiljer. Man fick själv planera vad man ännu ville visa för sin gäst. Programmet var varierande, populära besöksmål var Sveaborg, Hangö och Helsingfors.

Måndagen var vår sista gemensamma dag då italienarna redan skulle åka tillbaka på tisdagen. Ett trevligt besök till Ekenäs samt Ramsholmen uppskattades bland många. Först gjorde vi ett snabbt besök till Ekenäs naturum där vi fick se en kort film om Finlands årstider. Efter filmen hade skolan ordnat en guidad tur och då fick vi möjligheten att bekanta oss med bl.a. Gamla stan och Ekenäs kyrka. Efter guidningen fick vi på egen hand gå runt för att utforska mera av staden. Vädret var fint och solen tittade fram, vilket var en fördel när vi gick runt på Ramsholmen. Lasse, som är vår lärare i bildkonst, hade ordnat ett quiz som man kunde få tillgång till genom att installera en app i mobilen. Vi delade oss i grupper och uppgiften var att gå till olika stationer för att besvara frågor och samla poäng. Efter frågesporten anlände bussen som förde oss tillbaka mot Karis. På kvällen samlades alla en sista gång för en gemensam middag på KW. Restaurangen serverade hamburgare med friterad potatis. Vi njöt av den goda maten tillsammans med våra sällskapliga gäster. Till slut var det dags att återvända hem efter en lång dag.

På tisdagen var det dags att säga farväl till våra italienska vänner. Vi hade en utvärdering på hur veckan hade gått och vad som hade varit roligt. Jag tror att även vi finländare lärde oss ett och annat om Fiskars, Helsingfors och Ekenäs. Bland italienarna var Helsingfors en klar favorit. När bussen anlände ca 10.30 rullades bagaget iväg och packades in i bussen. Stämningen blev känslomässig då eleverna tog avsked av varandra. Dessa dagar har skänkt oss oförglömliga upplevelser som vi alltid kommer att minnas. Men som tur är syns vi igen i oktober då finländarna i sin tur besöker Italien!

 

Jessica Kämpe