Krisen i Venezuela

Oppositionsledaren Juan Guaidó under ett tal i Caracas, Venezuelas huvudstad. (Alexcocopro)

Under de senaste åren har ekonomin i Venezuela blivit sämre och sämre. Nu är situationen så illa att folk dör av t.ex. diabetes då det inte finns insulin i landet mera. Redan år 2017 skedde det protester mot landets ledning. Nu har protesterna urartat så mycket att statens väpnade styrkor har dödat flera personer. Orsaken till att protesterna har ökat mycket under den senaste tiden är presidentvalet som vanns av Nicolás Maduro i maj förra året. Många anser att valresultatet var manipulerat så att Maduro skulle vinna.

 

Hugo Chávez var Venezuelas president från år 1999 till hans död år 2013. (Embassy of Venezuela, Minsk)

Venezuela hade bra ekonomisk tillväxt under tiden då Hugo Chávez ledde landet. Hugo Chávez var inspirerad av Karl Marx och Simón Bolívar, en frihetskämpe i Latinamerika på 1800-talet. 1992 försökte Chávez genomföra en statskupp men han lyckades inte med den. 1999 valdes han till president och satt kvar vid posten till år 2013 då han dog. Nicolás Maduro tog över makten efter Chávez och sedan dess har ekonomin försämrats hela tiden.

Venezuelas nuvarande president, Nicolás Maduro. (Hossein Zohrevand)

Venezuelas ekonomiska tillväxt är väldigt liknande som i grannlandet Brasilien. Båda länderna hade bra tillväxt under 2000-talet och många flyttade till förstäder i storstäderna. Efter att ekonomin hade kraschat blev förstäderna slumområden. Kriminaliteten och fattigdomen ökade i dessa områden. Kriminaliteten har växt otroligt mycket på sistone i Venezuela och landet är en av de mest kriminella platserna i världen. Dessutom finns det en omfattande korruption.

Många anser att orsaken till den dåliga ekonomin är USA:s handelsblockad mot landet. Eftersom USA är en av Venezuelas huvudsakliga exportdestinationer för t.ex. olja har handelsblockaden mot landet varit katastrofal. Venezuela har mycket naturrikedomar och är ett av de rikaste länderna inom detta område i hela världen.

Ett tecken på problemen är hyperinflationen som i Venezuela tros nå tio miljoner procent detta år, mer än vad man hade förväntat 2018, då man trodde att inflationen bara skulle nå ca en miljon procent 2019.

Oppositionsledaren Juan Guaidó utnämnde sig själv till tillfällig president istället för Maduro den 23:e januari. Han gjorde detta under ett tal som han höll framför tusentals personer i Caracas utan något val alls. Flera länder i både Amerika och Europa har erkänt Guaidó som president för Venezuela. Ryssland, Kina, Bolivia, Kuba och Turkiet stöder Maduros regim och den venezuelanska militären och polisen står ännu på Maduros sida.

Grannländerna Brasilien och Colombia har skickat in lastbilsförsändelser med humanitär hjälp till Venezuela för att hjälpa folket som inte får sina förnödenheter. Den venezuelanska armén och polisen har blockerat dylika transporter från att komma in i landet. Lastbilar med humanitär hjälp blev nedbrända vid gränsen till Colombia i februari. Man trodde först att det var den venezuelanska militären som hade avsiktligt bränt ner dem. Troligen var det demonstranter som av misstag brände ner dem då de kastade molotovcocktails mot armén.

Protest mot Maduros regim i Caracas i januari 2019. (Adriana Loureiro/Reuters)

Nicolás Maduro kallade därmed Brasiliens president Jair Bolsonaro för en “fascist” för att ha hjälpt Venezuelas folk. Ca tre miljoner venezuelanska medborgare, vilket är ungefär en tiondel av den totala befolkningen, har flytt landet till grannländerna. Colombia har tagit emot flyktingar med öppna armar. Brottsligheten har stigit i Colombia på grund av detta men staten fortsätter att ta emot flyktingar som behöver hjälp.

Under den senaste veckan har stora delar av Venezuela varit helt utan elektricitet och 17 personer har dött på grund av detta enligt Guaidó. 16 av delstaterna i landet har varit helt utan elektricitet medan sex stycken har till en del haft elektricitet. Dödsfallen kommer från sjukhus där personer som är i behov av dialys har dött då sjukhusen inte har någon elektricitet.

 

Andreas Vuorinen

Källor:
https://www.theguardian.com/world/2019/jan/10/venezuela-president-nicolas-maduro-begins-second-term
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-24/trump-support-sparks-global-backing-of-venezuela-s-guaido-map
https://www.nytimes.com/2019/03/10/world/americas/venezuela-aid-fire-video.html
https://www.statista.com/statistics/371895/inflation-rate-in-venezuela/
https://www.britannica.com/biography/Hugo-Chavez
http://theconversation.com/what-caused-hyperinflation-in-venezuela-a-rare-blend-of-public-ineptitude-and-private-enterprise-102483
https://edition.cnn.com/2019/03/11/americas/venezuela-guaido-maduro-blackout/index.html