Kimi Räikkönen och Alfa Romeo

(Formula1.com)

Efter att formel 1 säsongen hade avslutats år 2018, meddelade den 39-årige Kimi Räikkönen att han inte kommer fortsätta i stallet Scuderia Ferrari. Istället flyttar världsmästaren från år 2007 till Sauber, som numera går under namnet Alfa Romeo Racing, där han får ett tvåårigt kontrakt.

I samband med Räikkönens flytt till Alfa Romeo, fick den 21 år gamla Charles Leclerc flytta till Ferrari efter att ha kört förra säsongen för Sauber och därmed tar han Kimis plats. Det dröjde inte längre än några dagar innan Räikkönen för första gången testkörde Saubers bil. Då drabbades bilen av ett tekniskt fel och man var tvungen att avsluta testkörningen i förtid. Sedan dess har dock mycket hunnit hända då både bilens konstruktion helt har förnyats och tillverkarnamnet ändrats till Alfa Romeo, trots att ledningen är densamma som förut.

Kimi, som också vanligen skämtsamt kallas för “Iceman”, har nu ansetts vara om möjligt ännu lugnare i det nya stallet Alfa Romeo eftersom det enligt honom där handlar mindre om politik och mera om själva körandet, vilket är det viktigaste för honom. Dessutom fungerar samarbetet bra med både mekanikerna och den 25 år gamla lagkamraten Antonio Giovinazzi, som i flera intervjuer lyft fram hur bra det är för honom att få lära sig av den erfarna Räikkönen som för tillfället är den äldsta F1-föraren.

(TODAY.net)

Det fungerande laget syntes under vinterns testkörningar i Barcelona, då Räikkönen redan under den första dagen körde 114 testvarv trots att han under det första varvet körde av banan på grund av halka. Räikkönen konstaterade också att den nya bilen är betydligt bättre än den gamla och att varvtiderna kommer lättare då bilen är mera utvecklad än den tidigare versionen. Intressant var också att se hur bra Kimi presterade jämfört med de andra förarna, då han var i täten både i fråga om antal varv och bästa varvtider.

(Autosport.com)

Till en början verkade inte Räikkönens chanser inför säsongen vara speciellt bra eftersom stallbytet innebar en liten nedgradering för honom. Men med tanke på den lyckade nya bilen och att han avslutade den förra säsongen på tredje plats, kan han ha stora chanser att lyckas i förarnas mästerskap. Enligt Räikkönen själv kan det gå hur som helst för Alfa Romeo i tillverkarnas mästerskap. De kan komma på femte eller tionde plats, men troligen placerar sig stallet någonstans mittemellan. Bland övriga F1-förare hörs nästan enbart positiva kommentarer, t.ex. McLaren-föraren Carlos Sainz Jr säger att alla borde vara rädda för Alfa Romeo eftersom stallet nu tagit ett stort kliv framåt.

Det som dock är säkert är att det kommer bli spännande att se hur det går för Räikkönen i hans nya lag då säsongen inleds under veckoslutet.

 

Alex Laitinen