Mänskliga rättigheter och fotboll

(bild: Reuters)

År 2010 utsågs Qatar att fungera som värdnation för fotbolls-VM år 2022. Beslutet chockerade många redan då och diskussionerna angående huruvida Qatar förtjänar att ordna ett världsmästerskap har fortsatt ända sedan dess. Qatar har fått ta emot mycket kritik för brott mot de mänskliga rättigheterna och har bland annat blivit misstänkta för att ha mutat centrala personer i Fifas organisation.

År 2015 arresterades sju personer i ledande positioner inom organisationen Fifa på grund av korruption. Som en följd av detta var Fifas dåtida ordförande Sepp Blatter tvungen att avgå och blev förbjuden att delta i verksamheten ända till och med år 2022. Till följd av detta misstänker man att Qatar fått rätten att fungera som värdnation genom mutor.

Det som Qatar ändå fått mest kritik för är byggandet av tävlingsarenor, där har alla mänskliga rättigheter helt ignorerats. Byggarbetarna lockas från fattiga länder som t.ex. Nepal och Bangladesh. De blir lovade löner som de aldrig tidigare sett, omkring 400 dollar per månad, och att de endast är tvungna att betala en rekryteringsavgift på 200 dollar samt några andra avgifter såsom t.ex. försäkringar. I och med det vill arbetarna naturligtvis ta chansen i hopp om att t.ex. ge sina familjer en bättre framtid.

Då de kommit in i landet och anmält sig på arbetsplatsen möts de av verkligheten. Den lilla rekryteringsavgiften visar sig vara betydligt större, ca 2000 dollar, och lönen de kommer att få är endast 200 dollar. Därtill måste de betala alla övriga kostnader som de trott att arbetsgivaren skulle betala, t.ex. flygbiljetten till Qatar. Deras pass konfiskeras och de har inte längre möjlighet att säga upp sig eller lämna landet eftersom de nu är skyldiga arbetsgivaren stora summor. Arbetstiderna är omänskliga, 12 timmars skift sex dagar i veckan. Arbetsförhållandena är dåliga på grund av extrem hetta och levnadsvillkoren är dåliga för en stor grupp arbetare kan nämligen vara tvungna att dela på ett sovrum. Arbetarna har därtill så gott som ingen fritid utan förflyttas gruppvis från en plats till en annan. Dessutom är de ofta tvungna att vänta i flera månader på att någon lön överhuvudtaget ska betalas ut. De är inte längre vanliga arbetstagare utan istället har de blivit slavarbetare.

 

 

 

 

 

 

 

 

(bild: STR/EPA)

På byggarbetsplatserna beaktas överhuvudtaget inte någon arbetssäkerhet. Det kommer också hela tiden fram uppgifter om nya dödsfall på de byggarbetsplatser där man uppför tävlingsarenor i Qatar. Åtminstone 1200 arbetare tros ha omkommit under arbetet. Ett exakt antal är svårt att få fram eftersom myndigheterna helt enkelt gör sig av med kropparna och arbetarna registreras efter det som frånvarande istället för som avlidna.

Qatar anses inte heller annars vara ett passande land att ordna fotbolls-VM i på grund av många olika faktorer. Den extrema värmen kommer att påverka spelarna betydligt och därför har man bestämt att hålla matcherna på morgnarna och kvällarna då temperaturen är som lägst. Ett annat dilemma som uppstår då landet ordnar en VM-tävling är publiken eftersom man i den muslimska staten dels inte använder alkohol, dels är emot minoriteter av alla slag. Det har dock rapporterats att det kommer att finnas vissa områden där det är lagligt att konsumera alkohol och att det inte kommer att vara något problem för minoriteter under turneringen.

Många enskilda personer har öppet uttalat att de inte stöder Qatar, däribland den finländska anfallsspelaren Riku Riski som vägrade delta i landslagslägret vilket hölls i Qatar i början av januari. Riski konstaterade att orsaken till detta var etisk. Många stödde honom i beslutet eftersom landslaget redan hade fått mycket kritik då de inledningsvis meddelade om lägret.

 

 

Alex Laitinen