Artikel 13 och dess betydelse för oss

Vad är artikel 13 och varför är alla så oroliga över den? Artikel 13 är ett lagförslag som EU har tagit fram som kommer att skydda upphovsrätten till material på sociala medier och plattformar som Youtube, Instagram och Twitter. Som lagförslaget just nu ser ut, betyder det att allt som man inte äger själv kommer att raderas och förbjudas. Det betyder att om man inte själv äger rätten till en bild, en låt eller en film, kommer man att få böter på flera hundra euro.

EU har fått mycket kritik över det här lagförslaget, av både vanliga medborgare och av EU-parlamentariker. Det som folk är mest arga över är att om det här lagförslaget kommer att gå igenom betyder det slutet för det internet som vi känner idag och det tar död på nästan alla så kallade youtubers i Europa. Med artikel 13 kommer bara ägarna av låten, filmen eller bilden att få sätta upp den på sociala medier. Om artikel 13 går igenom betyder det att vanliga medborgare i EU inte längre kan lägga upp bilder eller videoklipp på Instagram eller Facebook. Det största problemet, enligt många, är hur man skulle gå tillväga med den här principen. Hur ska man veta vem som äger vad på internet och hur ska en robot, ett program eller en algoritm veta vad som är vad?

Ett annat problem som kommer att uppstå om artikel 13 går igenom är att många som jobbar som så kallade creators på Youtube och Instagram kommer antingen att förlora sina jobb om de bor inom EU:s gränser eller förlora följare och därmed pengar om de bor utanför EU och har följare inom EU:s gränser. Det är inte bara creators utan också filmbolag och artister som kommer att förlora massor på grund av den här artikeln. De kommer att förlora all gratis publicitet som de får genom att folk pratar om deras låtar, filmer och album fritt på nätet.

Vanliga jobb kommer också att påverkas för med artikel 13 kommer det också en annan mindre känd artikel 11 som säger att man inte får länka till en nyhetsartikel som man inte äger från en plattform till en annan. Det kommer att leda till att tidningar och tidskrifter kommer att förlora läsare och genom det förlora pengar. Det finns alltså orsak till att folk inte gillar det här lagförslaget.

Trots alla problem som skulle uppstå tycker ändå många att det här är en sak som behövs. Men det som folket vill är att EU granskar det och omformulerar det så att det inte tar död på internet och folks jobb som många sköter via internet.

Artikel 13 och artikel 11 har redan tagits upp för behandling och omröstning flera gånger sedan de dök upp i mitten av förra året. Lagförslagen har ännu inte gått igenom och parlamentet ska ännu rösta om dem. Folk hoppas att EU tar upp problemet med artiklarna och omformulerar dem så att det blir bättre och inte sämre. Genom hashtaggen #saveyourinternet vill man att folk ska få upp ögonen för problemet med artikel 13 och om man vill hjälpa till att stoppa lagförslaget så ska man ta kontakt med sitt lands representant i parlamentet och få fram budskapet till EU.

Så kort och gott innebär artikel 13 att vanliga medborgare i EU inte längre skulle få lägga eller ladda upp bilder som de inte har rätt till. Alltså skulle man inte få lägga upp den där bilden på den där nya bilen man såg på nätet eller så får man inte ladda upp det där videoklippet där man dansar till sånger av sin favoritartist, allt på grund av att bilden och sångerna ägs av ett storföretag och skivbolag.

Ulrika Schulman

 

Bild: https://www.diefeder.net/wordpress/artikel-11-und-artikel-13