Säg hej till vår nya rektor!

Esbjörn “EB” Hägerstedt blev i januari utsedd av bildningsdirektör Tina Nordman till t.f. rektor för Karis-Billnäs gymnasium. Han har tidigare jobbat i Karis svenska högstadium som ämneslärare i fysik, kemi och matematik. Han har studerat till filosofie magister och ämneslärare i matematik och fysik vid Åbo Akademi.

Esbjörn har sedan barndomen bott i Svartå, och under sin studietid bodde han drygt 9 år i Åbo innan hemlängtan tillbaka till Svartå blev för stor.

Då EB får frågan om varför han valde att söka just till posten som KBG:s rektor, svarar han att han för ungefär 1,5 år sen gick en rektorsutbildning av rent intresse.

– Då jag såg att det söktes en ny rektor till KBG ville jag ta vara på chansen och söka jobbet, berättar EB.

Esbjörn säger att han alltid varit intresserad av ledarskap och under studietiden hade han många förtroendeuppdrag där han fick öva sig fram hur det är att ta ansvar.

Esbjörn är vald till rektor för år 2019. Det ansågs att det var för få sökande till tjänsten för att kunna välja en ordinarie rektor för tillfället. I slutet av året ska man göra ett nytt försök att hitta en lämplig rektor.

– Jag kommer högst troligen och söka rektorstjänsten på nytt i slutet av året och hoppas att få fortsätta då, berättar han lugnt.

Ifall Esbjörn får rektorstjänsten i slutet av året återstår att se. Det hinner ändå hända mycket under ett kalenderår och han ser fram emot att utveckla digitaliseringsprocessen i skolan och vill också lägga mera fokus på elevvården i skolan.

Esbjörn tycker att både lärarna och eleverna behöver stöd och hjälp för att uppnå det bästa slutresultatet med att hantera den digitala biten av gymnasiestudierna och studentskrivningarna.

– Studerandena är allt mera stressade idag, säger EB.

Allt fler undersökningar visar att kraven och pressen för att klara sig bra i studierna gör allt fler studerande stressade. Esbjörn tror att vi kan göra en förbättring på den punkten.

– Vi är en liten skola, och i detta fall kan man dra nytta av det, förklarar han stolt.

Esbjörn menar att en liten skola också betyder mer personlig kontakt. Att söka hjälp och stöd för till exempel stress kan i detta fall vara lättare då studerandemängden inte är omtumlande stor.

Bland studerandena har det framförts önskningar om en del ändringar som man önskar att skulle göras. Det handlar om att studerandena skulle få läslov också till höstens skrivningar. I Raseborg har redan Ekenäs gymnasium infört läslov till höstens skrivningar. Frågan ställdes också till Esbjörn.

– Det har tagits upp med lärarkåren, men man måste förstå att införs det ett läslov måste man skära bort från någonting annat, säger Esbjörn bestämt.

Detta innebär att ifall ett läslov införs, blir första perioden högst troligen lite mera hektisk för studerandena på Abi-årskursen. Esbjörn intygar ändå att de eventuella ändringarna kommer att göras i samspel med både lärarna och elevkåren.

Den andra brinnande frågan som studerandena vill få svar på av den nya rektorn är ifall kaffe- och brödserveringen kommer att återinföras till studentskrivningarna. Esbjörn svarar leende att det är ett bra initiativ och det ska tas upp till diskussion.

Vår nya rektor har också mycket intressanta hobbyer. Han spelar volleyboll och gillar att brygga sitt eget öl!

– Jag gillar kemi och att experimentera, så att brygga öl är intressant och roligt!, berättar Esbjörn glatt.

Slutligen svarar Esbjörn ännu på hur han trivs i huset som ny rektor.

– Jag trivs väldigt bra, det är mycket annorlunda från att vara ämneslärare men jag ser fram emot året som rektor, säger Esbjörn ännu i slutet av intervjun.

 

Ines Latvala