Sju juliga filmer att se före jul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

December är här och med den julen och mörka dagar. Det är dags att sätta upp julbelysningen, baka pepparkakor, värma glöggen och krypa ner med en varm filt och sätta på en film. Här kommer sju tips på julfilmer:

 

Love Actually (2003)

Love Actually utspelar sig i London en månad före jul. Man följer med åtta olika par när de försöker hantera sina förhållanden samtidigt som de försöker hantera den kommande julen. Handlingen känns tidlös och passar att ses när man själv förbereder sig och sin familj för julen. Filmen passar att se med hela familjen.

 

How the Grinch stole Christmas (2000)

I utkanten av den lilla byn Whoville bor den gröna och elaka Grinchen som blir arg på allt och alla och bestämmer sig för att stjäla julen och på det sättet förstöra den för alla. Det är en rolig och stämningsfull berättelse som garanterat får en att skratta och slappna av efter allt julstressande. Det är en familjefilm som kan ses av hela familjen.

 

The Nightmare before Christmas (1993)

Jack Skellington, kungen i Halloween Town förvirrar sig in i Christmas Town och upptäcker det vackra med julen. Han försöker föra julen hem till sig och sin stad men det orsakar förvirring för alla i Halloween Town. En rolig och skön film som man kan se mellan Halloween och jul när man inte riktig ännu känner julstämningen. Personer i alla åldrar kan njuta av filmen.

 

Home Alone (1990)

Allting går på tok då en åttaårig pojke av misstag blir kvarglömd hemma när resten av hans familj åker på julsemester. Samtidigt försöker två inbrottstjuvar bryta sig in. Pojken försvarar sitt hem med en samling fällor. En komisk film som man kan se med hela familjen när man tar ledigt från julförberedelserna.

 

The Polar express (2004)

Filmen följer en ung pojke som på julafton följer andra barn på en magisk resa till Nordpolen som passagerare på tåget Polarexpressen. Filmen passar bäst personer med yngre syskon som man vill se en film med. Det är en rolig och stämningsfull film.

 

Elf (2003)

Efter att ha orsakat problem för tomtarna uppe vid Nordpolen på grund av sin storlek, skickas en man som vuxit upp som tomte till USA på jakt efter sin riktiga familj och sanna identitet. En komisk och trevlig film som passar hela familjen. Om man inte hade julstämning förrän man såg Elf så har man det säkert efter att man sett den.

 

Gremlins (1984)

En pojke bryter oavsiktligt mot tre viktiga regler med sitt nya husdjur och släpper ut en skara av elaka och skrämmande monster i en liten stad. Händelsen utspelar sig under julmånaderna. Det här är en film för dem som saknar halloween och tycker om skräckfilmer men som samtidigt vill se en julig film.
Ulrika Schulman