Misha

Karis-Billnäs gymnasium har fått en ny rektor till huset, Mikael “Misha” Eriksson. Han är rektor från tidigare för Ekenäs gymnasium, och tog nu också rollen som rektor i vårt hus. Många kanske inte vet så mycket om vår nya “boss” så därför träffade jag honom för en pratstund.

Mikael Eriksson kommer från södra Helsingfors men är för tillfället bosatt i Esbo med sin familj. Han har studerat till diplomingenjör och jobbade med det en tid, tills han ansåg att han ville prova på någonting nytt. Han började jobba som ämneslärare och studiehandledare vid Tölö gymnasium, där han stannade tills han fortsatte med liknande uppgifter vid Mattlidens gymnasium i dryga tio år. År 2014 blev rektorstjänsten vid Ekenäs gymnasium ledig, och Misha bestämde sig för att skicka in en ansökan. Han fick tjänsten och är fortfarande där ännu idag.

Det var mycket prat om att Karis-Billnäs gymnasium och Ekenäs gymnasium skulle sammanslås hösten 2017 och därmed bilda Raseborgs gymnasium, men problem uppstod på slutrakan och det sammanslagningen blev inte av. Då kan man ju ställa frågan: Hur kommer det sig att Karis-Billnäs gymnasium och Ekenäs gymnasium har samma rektor? Då KBG:s rektorstjänst hade varit obesatt en tid, ansågs det som en bra idé att testa hur det skulle fungera om Ekenäs gymnasium och Karis-Billnäs gymnasium hade samma rektor, trots att planen om ett sammanslaget gymnasium inte blev av.

Eftersom det är en tid sedan Misha själv gick i gymnasiet, fick han frågan om vad som har ändrat sedan tiden han själv studerade i gymnasiet. Misha svarade att han ser elevernas bredare utbud på projekt samt kurser som en positiv sak.

– Det var mycket mer att endast sitta och lyssna på min tid, säger Misha.

Inlärningsmetoderna har förändrats, blivit modernare och mer omväxlande, vilket Misha ser som mycket bra. Rektor Misha gillar starkt digitaliseringen. Han tycker det är bra att i skolan få färdigheter och kunskaper som behövs i fortsatta studier och i arbetslivet.

-Det är väldigt viktigt att ha en lämplig mängd digital kompetens eftersom det moderna samhället digitaliseras allt mer hela tiden, tycker Mischa.

Till sist ställdes frågan över hur rektorn trivs i det nya huset. Svaret kom med ett leende på läpparna.

-Jag trivs bra och ser fram emot att arbeta resten av läsåret!.

 

Ines Latvala