Kulturmöten och gemensamma intressen

 

Meeting and mirroring cultures är ett projekt som Karis-Billnäs gymnasium deltar i tillsammans med Ekenäs gymnasium, Lykeio Lerou i Leros, Grekland och Giulio Cesare i Sabaudia, Italien. Själva projektet omfattar besök till alla fyra skolor och kreativa uppgifter på distans och som närarbete.

Hela projektet började med att man skulle filma en några minuter lång video där man berättade om sig själv och sina intressen. Man blev sedan antagen på basis av videon.

Sammanlagt i projektet är det lite över 30 stycken studerande och några lärare från alla medverkande skolor.

De olika mötena som sker och närarbetet vi ska göra sker vid tre olika tillfällen.

Italienarna och en del av grekerna var på besök till Finland i mars, tillsammans med italienarna besöker vi finländare Grekland i oktober och sedan åker vi tillsammans med grekerna till Italien i april 2018.

 

Besöket i Finland.

Inför besöket i mars hade alla elever fått i uppgift att göra en lite längre video på sig själv där man mer ingående presenterade sina intressen, sin familj och vad man skulle vilja göra i projektet. Videorna laddades sedan upp till en gemensam Youtube kanal som alla i projektet har tillgång till.

Klockan 16.36 på fredagen den 3 mars stod vi alla Kariselever tillsammans med Ekenäselever nervösa på Karis tågstation i snöfallet och väntade på att tåget skulle anlända med våra gäster. Alla finländska elever skulle fungera som värd för en eller flera greker eller italienare.

Vi spenderade hela lördagen i Ekenäs gymnasium där vi hade diverse namnlekar och olika uppgifter för att lära känna varandra bättre. Dagen avrundades sedan med en rundvandring i Ekenäs med en liten frågesport och på kvällen ordnade vi ungdomar en lite “get together” med dans och god mat.

Under de övriga dagarna fick våra utländska gäster testa på att skrinna, åka pulka och vinterbada i samband med en bastukväll i Motel Marine i Ekenäs, och jag tror vi i den härvan också slog rekord på hur man många av 30 stycken som ryms in i en bastu för 8 personer.

Vi hade också lektioner under veckan där vi fick lära oss hur man planerar inför att göra filmer, vilka vinklar som är lämpliga att filma i och hur man sedan klipper ihop filmen till en helhet. Med den informationen blev vi utskickade i Åbo med en uppgift att leka turister och vi skulle bygga upp en berättelse och filma i små grupper och sedan visa upp filmerna för de övriga grupperna.

Under de sista dagarnagästerna var här delades vi in i olika temagrupper. De grupper som bildades var till exempel ett band, två grupper som ska lära varandra språk, sport, danser från andra länder och en grupp som fokuserar på fotografering och grafik. I varje grupp finns det åtminstone en representant från varje skola. Under våren och hösten skall grupperna komma överens vad de vill att slutproduktionen ska vara. Bandet som består av två elever från Karis en från Ekenäs, några greker och en italienare har som exempel som mål att individuellt lära sig delar av låtar, sedan under närarbetet spela ihop med de andra och sedan uppträda inför resten av deltagarna i projektet och eventuellt offentligt i någon stad eller skola.

Efter långa dagar och roliga dansfyllda kvällar var vi tyvärr tvungna att säga ett mycket rörande och gråtfyllt hejdå tills vi träffas igen i oktober. Under hela projektets gång ska alla deltagare göra så kallade videobloggar dvs. vloggar, försöka samla ihop bilder och dokumentera allt vi gör och i slutet skall allt material sättas ihop till en enda stor slutprodukt.

Under sommaren och början av det nya skolåret har vi i de indelade grupperna jobbat på de olika områden vi valt. 6 oktober börjar resan till Grekland som kommer att bestå av övernattning i Aten, 9 dagar på ön Leros, fotoutställning, undervisning och ett väl efterlängtat återseende med våra vänner från söder.

 

Wilma Westerlund