Handboll, en herrsport?

Stämningen på herrmatcherna i Karis är otrolig, dels för att all publicitet leder till ett högt publikantal men även på grund av alla extra effekter man lyckats ordna under matcherna. Till exempel ljus- och ljudsystem samt den nya digitala skärmen i Sisu Arenan.

På den lilla orten Karis, en del av Raseborg, ses handbollen ofta som en stolthet. De flesta uppfödda i Karis har spelat handboll i något skede och även annars intresserar man sig för herrarnas ligamatcher. Just det, herrarnas ligamatcher.

Visst finns det ett damlag! Ett damlag som i sina bästa stunder varit riktigt framgångsrikt, men som precis som vilket lag som helst alltid har sina svackor då och då. Till exempel såg herrarnas manskap rätt så tunt ut för någon säsong sedan. Ändå satt trogna fans och hejade under varje match. Idag då man går in i Sisu Arenan under en dammatch är kanske hälften av läktarna i användning. Det här förutsatt att man är så pass insatt att man kan damernas matchschema utantill. Visst står det några små annonser om dammatcherna i det nedre högra hörnet av herrmatchernas reklam. I till exempel skolan gör man oftast reklam för endast herrmatcher.

Stämningen är också helt annan på dammatcherna, delvis på grund av färre åskådare som är en direkt följd av den minimala ekonomiska satsningen BK-46 gör på damhandbollen men även på grund av de minskade effekterna. Inte springer damerna in i ljuskägglor i en för övrigt mörk hall med musik och med en digital presentation på den nya skärmen så som herrarna. Inte får de heller betalt för att spela så som de flesta i herrlaget, för att inte tala om de riktiga stjärnorna. Dessutom är inträdet på dammatcherna endast 8€ medan herrmatcherna går på 12€. Föreningen kan inte ens erbjuda ersättning för bensinkostnader åt sina damspelare.

Brister syns också i juniorlagen, brist på spelare som enligt interna källor beror på missnöje över tränare. Även om man flera gånger diskuterat behovet av en ny tränare går det inte hem.

Jag tycker det är absurt och orättvist i dagens “jämställda” värld. Föreningen BK-46 har skäl att ändra sina vanor och jämna ut dessa skillnader, annars löper handbollen risk att bli en herrsport i Karis, handbollens Mecka.

 

”Arg ung dam”
Undantagsvis tillåts signatur

Bild:BK46damers instagramkonto