Kärnkraftverk i Olkiluoto

ol2

Tisdagen 17.1.2017 fick vi (fyssa 8) ta del av det naturvetenskapliga projektet och åka med till Olkiluoto kärnkraftverk. Dagen började tidigt då bussen for från Karis redan klockan 7.15. Efter en lång bussresa med några pauser anlände vi till Olkiluoto. I Olkiluoto fick vi höra på en föreläsning om kärnkraftverken, deras funktion, hur allt är organiserat där nu och framtida planer. Allt det skedde i deras Visitor Center. Om OL 3 och dess ibruktagande fick vi inte så mycket information om. Kraftverket provkörs nu och det görs tester sades det då vi frågade om saken.

Efter föreläsningen och en kaffepaus for vi iväg till Olkiluotos egentliga område. Vi fick en guidad tur från bussen på området och sedan gick vi ner 100 m under jorden till stället där de slutförvarar lågaktivt material. Där fanns också en utställning om planerna för hur det använda uranbränslet ska långtidsförvaras.

0l6På väg ner

0l4Simon i en förvaringskapsel. Från utställningen i Visitor Center

Under slutet av vårt besök fick vi se en till utställning med lite all möjlig information om Olkiluoto. Där fanns mycket som man själv fick pröva och på det sättet lära sig.

0l 1OG cyklar

Dagen var lång men lyckad. Det var trevligt att få ta del av det naturvetenskapliga projektet en sista gång.

 

Text och bild: Mathilda Liljestrand