Raseborgs ruiner

rr-header

 

En pjäs om staden eller byn man bott i hela sitt liv kan låta väldigt spännande men också skrämmande. Det spännande tog över och jag har nu sett pjäsen och resultatet var toppen. Det är alltid roligt att veta vad andra raseborgare och före detta KBG:are håller på med. Förutom manusförfattaren Jonas Sundström är också tidigare och nuvarande KBG-arna Emilia Nyberg, Emma Kullberg, Frank Björklöf, Ida Flemmich och Anna Wasström med i produktionen.

Komedin Raseborgs ruiner som är skriven av Jonas Sundström och regisserad av Erik Pöysti började med vackra vyer och en ännu vackrare låt. Det öppnande uttrycket var “Allting var bättre förr!” Den första akten, ungefär en och en halv timme lång, var fylld av skratt och ironi. Pjäsen handlar om en läkares, Ruriks (Markus Haakana), försök att flytta till Ekenäs och hitta sin plats i byn. Rurik märker fort att det perfekta Ekenäs har en mängd av negativa och speciella aspekter. Det får Rurik lära sig direkt då han anländer till Ekenäs och träffar Benkku (Göran Wadenström) som är en äkta västnylänning.

Pjäsen handlar förstås om vårt älskade Raseborg men innehåller dock inte bara skämt och skratt. Igenom hela pjäsen syns ett underliggande tema av utanförskap. Alla karaktärerna funderar på hur de skall passa in och vad de gör fel då saker och ting inte går som planerat. Detta syns tydligt i huvudkaraktären Rurik och årets raseborgare (Frank Björklöf).

Humorn och samhällskritiken är klyftig. Alla får sig vare sig man är ung eller gammal. Ett gott skratt om livet i Raseborg är något som man verkligen kan vänta sig. Fastän man ibland känner igen sig lite för väl är det nog bra att kunna skratta åt sig själv och alla andra bybor. För vad man än gör kommer man inte ifrån sin hemby och paketet som kommer med “bondelivet”. Själv tyckte jag mycket om pjäsen. Det var bra att den också hade lite djupare innehåll och inte bara skratt.

Pjäsen har fått bra respons såväl på plats som i olika medier. Kritiken är positiv och alla verkar nöjda. Biljetter har också sålts i god takt. Redan 11 föreställningar är slutsålda! För er som vill veta mera – läs intervjun med manusförfattare Jonas Sundström!

 


Text: Mathilda Liljestrand