Våra två nybörjare

image2

Peik Aspbäck

 

Detta år har inte bara eleverna fått sina nybörjare, utan även lärarkåren. Där hittas nu bland alla “dammiga stofiler” två nya ansikten, Jimmy Holmberg och Peik Aspbäck. Jimmy fick vi redan se lite av förra läsåret då han kom hit till Karis-Billnäs gymnasium på praktik, Peik är dock helt ny. Jag fick äran att intervjua dem om deras tid i vår skola hittills och om deras framtidsplaner.

En ny lärare är alltid spännande. Frågan som uppkommer är oftast: kommer hen vara bra eller inte? I gymnasiet bryr vi oss mycket om vår utbildning och vi vill få ut det mesta av den och det skulle inte gå med en lärare som inte förstår oss. Som tur är, är så inte fallet med dessa nybörjare.

Orsaken till de nya lärarna är att vår lärare i historia och samhällslära Jan-Erik Till fungerar som rektor vid Karis-Billnäs gymnasium under det här läsåret och vår tidigare musiklärare Susann Sonntag har valt att satsa till 100% på sin musikkarriär. De nya har alltså stora stövlar att fylla. Jag frågade dem några simpla frågor gällande deras tid här, framtiden och läraryrket i allmänhet.

 

Hur fick du anställning vid KBG?

Jimmy fick vi redan ett smakprov på förra våren då han gjorde sin praktik i vår skola. Orsaken till att han kom åt praktikplatsen är en följd av att hans egen studieplats hade misslyckats med att hitta en praktikplats till alla lärarstuderande. Han googlade helt enkelt sig fram till vårt gymnasium och tog kontakt med Tilli. Att nu få anställning anser Jimmy vara en riktig jackpot. Peik hörde om den lediga arbetsplatsen via Lärkkulla där han var bandhandledare och hade lektioner i gehör. Peik är också väldigt nöjd med sin arbetsplats.

 

Hur trivs du i vår skola hittills?

Peik anser att det är god stämning mellan alla lärare och elever och att han tog ett bra beslut att börja jobba i KBG. Jimmy tycker väldigt lika och tackar alla lärare för att de varit så hjälpsamma. Jimmy skulle heller inte ha någonting emot att bli en “stofil” vid skolan.

 

När kom du på att du ville bli lärare?

Jimmy har varit säker på att han ska bli lärare sedan han tog studenten 2009. Hans djupa personliga intresse för historia och goda berättelser gjorde honom till historielärare. Peik bestämde sig för att bli lärare förra våren då positionen blev aktuell.

image1

Jimmy Holmberg

Hur har du planerat att hålla din undervisning “speciell”?

Peik säger att det viktigaste är att man håller sig till ungdomarnas egna intressen och egen musiksmak, man skall inte pressa på sina egna favoritlåtar. Jimmy hade bestämt sig för att hänga med i tiden och relatera kunskapen till sådant som spel och filmer som håller ungdomar intresserade, en medveten strategi.

 

Hur handskas du med digitaliseringen? (En fråga till Jimmy eftersom den inte påverkar Peik)

Jimmy svarar enkelt och simpelt : “ När förändringens vindar börjar blåsa, bygger vissa vindskydd och vissa hissar segel.”

 

Hur kändes det att få barn och jobb, allt på en gång? (En fråga till Jimmy)

“Grym omställning”. Jimmy berättar att hela situationen kastade hans värld upp-och-ner. “Jag har både studier, jobb och barn”. Det kanske låter lite utmattande men det fungerar.

 

Hur kommer Karis Music Show att framskrida? (En fråga till Peik eftersom det inte påverkar Jimmy)

Peik svarar att den legendariska showen kommer leva vidare men ta en lite annorlunda form och tidpunkten är inte densamma. Det viktigaste är dock självklart att eleverna får visa vad de går för.

 

Känner du press på grund av din föregångare?

Jimmy berättar att eftersom han inte är uppvuxen i Karis visste han inte ens hur stora stövlar han hoppade in i. Han väljer att jämföra situationen med fotboll och konstaterar att han spelar i en mycket lägre division så pressen att jämföra sig finns inte. Jimmy säger att allt han kan göra är sitt bästa och han får dessutom en hel massa hjälp av Tilli. Peik svarar till först “jonej”. Peik anser att arvet efter Susann alltid kommer leva kvar men det är mera en positiv press som han sätter på sig själv.

 

Några extra kommentarer?

Peik säger simpelt “Rock on! *mic drop*. Jimmy säger att vi kommit en bra bit in på läsåret redan och alla skall vi orka till slut med en bra attityd.

Lärarnybörjarna har gjort sig hemma i vårt gymnasium redan och de trivs bra. De trivs i Karis och tycker vår skola är trevlig och att alla håller en bra attityd. Vi välkomnar er ännu en gång till vår skola.

 


Text: Shanti Grönholm

Bild: Shanti Grönholm