Robert Langdon har återvänt

inferno_poster_goldposter_com_6

 

Action/Thriller/Crime

  • Regi: Ron Howard, Manus: Dan Brown, David Koepp. I rollerna: Tom Hanks, Felicity Jones, Irrfan Khan, Ben Foster, Sidse Babett Knudsen. I 2D och 3D.
Ron Howard har regisserat filmen Inferno som är fortsättningen på The Da Vinci Code(2006) och Angels & Demons(2009). Inferno är baserad på Dan Browns bestseller Inferno, precis som de andra filmerna är baserade på respektive böcker.

I filmen följer man Tom Hanks karaktär Robert Langdon som i filmen måste rädda mänskligheten från att bli utrotad av en pestliknande sjukdom.

Robert Langdon vaknar upp på ett sjukhus i Italien med minnesförlust från de två föregående dagarna. Han blir anfallen på sjukhuset och Sienna Brooks (Felicity Jones), sjuksköterskan som tar hand om honom, hjälper honom att fly och de söker skydd i hennes lägenhet. Det visar sig att Robert är efterlyst på grund av att han har stulit ett viktigt meddelande i ett metallrör. Röret innehåller en bild på The Map of Hell som är inspirerad av Dantes Inferno. Han upptäcker också att miljonären Bertand Zobrist (Ben Foster), som tycker att jorden är för överbefolkad, tänker släppa lös ett hemskt virus som kommer att ta död på hälften av jordens befolkning. Robert och Sienna hittar ledtrådar i den förfalskade bilden av målningen, vilket leder till en jakt runt om i Europa, i ett försök att rädda jorden.

I jakten kommer de på flera ledtrådar och träffar flera personer vilkas avsikter de inte är säkra på och hela tiden är de på flykt undan en okänd organisation. De stöter på flera hinder och besöker flera olika museer. Till slut blir det en strid mot Zobrists män om viruset i en underjordisk musiksal.

Filmen är 121 minuter lång vilket leder till att den är den kortaste i trilogin. Om man gillar att lösa mysterier och action så är det här en film för dig. Man behöver inte se de andra filmerna för att förstå vad det hela går ut på, man nämner inte vad som har hänt i de föregående filmerna alls. Det är action från början till slut och man får ganska snabbt veta vad som pågår. Tittaren känner sig som Robert Langdon som har minnesförlust och allt eftersom filmen pågår kommer man mera in i filmen precis som i karaktären.

Om man inte är van vid häftiga filmer med häftigt tempo så blir man lätt förvirrad och tappar intresse halvvägs in i filmen.

Inferno passar bra som tredje del i trilogin.

Betyg: tre hundar av fem.

 


Text: Ulrika Schulman