Dags att ta en titt i spegeln

img_3166

Det talas konstant om hur ungdomar, speciellt flickor, lever under ständig press p.g.a. de krav media lägger på utseende. Modeller som är pinnsmala, tidningar som skriver om olika bantningstips, instagram där de som får mest likes är snygga och vältränade m.m. Jag vill ändå påstå att vi inte endast kan skylla på media.

Visst målar man upp i media hur den perfekta människan ska se ut och det är tyvärr ofta en ung, smal och vacker kvinna. Men, jag vill påstå att grunderna för dålig självkänsla byggs upp inom familjen. Yle x3m delade tidigare under året en video där en kvinna pratade om hur hon aldrig tyckte att hon haft en bred rumpa, förrän hennes mamma sa till henne att om en pojke på riktigt tycker om dig så bryr han sig inte om hur stor rumpa du har. Om en förälder poängterar att barnets så kallade fel är okej utan att barnet själv ens sett det som ett problem, kan det bli ett problem i framtiden. Många föräldrar kanske automatiskt tror att ungdomar har en dålig självkänsla eller att de bryr sig väldigt mycket om utseendet och därmed får barnet press.

Jag har fått höra av många kompisar att deras föräldrar går på en massa olika dieter hela tiden eller försöker gå ner i vikt. Jag har också märkt att de som har sådana föräldrar ofta försöker med godisstrejk eller liknande. Föräldrars beteende och värderingar smittar av på deras barn, om de vill det eller inte. Om en förälder själv har en dålig självkänsla och försöker gå ner i vikt osv. utvecklas barnet till att bli likadan, allt som oftast.

Också en förälder som konstant kommenterar andra människors utseende påverkar hurdana värderingar barnet utvecklar. Kommentarer som “nämen titta så fet hon är!” eller “va fan har han på sig?” är vanliga och man kanske inte tänker på hurdan påverkan de har på andra. För det första är det elakt mot den man talar om även om den inte hör det och för det andra tar barnet efter föräldern. Man börjar tänka att okej, man ska inte vara för fet och sådana där kläder är inte ok. Ofta börjar också barnet själv döma folk p.g.a. utseende.

Jag har aldrig själv tyckt att jag måste vara som någon person som är känd på instagram eller se ut som modellerna på catwalken, för att vara ärlig är det tvärtom, jag tycker de ser oattraktiva ut p.g.a. sina undenärda kroppar. Vi bör alltså sluta skylla på media som dessutom är omöjligt att kontrollera och se oss omkring i närmiljön eftersom de människor som man lever med påverkar en mest. Vi bör se oss själva i spegeln innan vi skyller ifrån oss.

 


Text: Eira Aalto