Ökat Intresse för det naturvetenskapliga

DSC_1031

Naturvetarna i Trondheim

Intresset för naturvetenskaperna har ökat detta år. Det omtalade pilotprojektet förra året i KBG tog nämligen ordentligt start i år. Närliggande skolor har anknutit sig till projektet och möjligheterna inom projektet har utvecklats.

Förra året var det en liten grupp från endast Karis-Billnäs gymnasium som begav sig till Kiruna då temat det året var “Från gruva till produkt”. Alla som var med på resan tyckte det var mycket roligt och den blev definitivt ett minne för livet.

Detta år är huvudmålet Trondheim, Norge. I april beger sig de studerande och tre lärare iväg. I Trondheim ska vi bl.a. åka båt och mera studera vattnet och dess egenskaper. Förutom själva resan har vi forskat i grupper och varit på föreläsningar i närheten.

 

Under projektet har vi hittills besökt Tvärminne zoologiska station, Fiskars vattenkraftverk och Kemira. Vi har också fått höra om nedsmutsningen i Östersjön av Seppo Knuuttila.

Detta år har vi dessutom finska skolor med i projektet vilket betyder att projektet är tvåspråkigt, Vi har avlyssnat intressanta föreläsningar på såväl finska som på svenska. Många av föreläsarna tangerar dessutom de båda inhemska språken.

 

En stor del av projektet går ut på att alla i små grupper gör en forskning som tangerar årets tema, vatten. Teman som våra KBG-grupper valt till sina forskningar går från vatten på mars till kabelinstallationer på havsbotten och allt där emellan. Dessutom har vi också forskningar om människan och vattnets betydelse för henne och mycket om vårt kära Östersjön som lider av kraftig nedsmutsning och eutrofiering. Forskningsarbetet görs på egen tid med hjälp och stöd av en lärarhandledare. I vår skola, Karis-Billnäs gymnasium, fungerar Roger Nyström, Kritstiina Arhippainen och Kåre Lundström som handledare. De är dessutom de lärare som startade projektet och gjort massor med ungdomar intresserade av alla naturvetenskaper.

 

Förutom teoretiskt arbete har vi dessutom haft möjlighet till praktisk forskning. En grupp i Ekenäs åkte ut på havet och kollade hur nedsmutsat vattnet var på olika ställen och en grupp från Karis besökte medicinska fakultetens campus i Mejlans. Just nu är alla forskningar i olika stadier men alla har vi pressenterat våra visioner för den färdiga forskningen för alla projektmedlemmar. Där fick vi alla nya idéer och krafter för forskningen. Efter vår resa till Trondheim kommer vi att presentera våra forskningar och resultat för de olika skolorna som är med i projektet och deras högstadier. Syftet med att presentera våra forskningar för högstadierna är att fler elever ska bli naturvetenskapligt inriktade och fler elever ska anknyta sig till projektet nästa år igen.


Text: Shanti Grönholm & Mathilda Liljestrand

Bild: Roger Nyström