BWA nya AA?

Bild till Snille kolumnenBinge-Watching Anonymous (BWA) är någonting som jag kom på när jag kämpade med alla mina krafter för att göra fysikläxan istället för att se på de nya avsnitten av Daredevil som kom ut på Netflix för två dagar sedan. All min viljestyrka krävdes och lite till.

Binge-watching är ett begrepp som används för att beskriva situationen då man sitter och ser på avsnitt efter avsnitt på någon TV-serie. Man ser så länge att till och med Netflix frågar om man ännu faktiskt sitter framför TV:n/datorn. För er som inte hört om problemet förr… Jaa det existerar!

Jag tror inte att någon i slutet av sitt liv tänker “Jag borde ha sett på flera serier under mitt liv” eller “Jag önskar jag fått veta hur Emmerdale slutar”. Bevis på mitt påstående finns inte, men jag kan inte föreställa mig ett scenario där någon under den sista stunden tänker med värme på de dagar hen suttit tolv timmar framför TV:n. Livet är kort och när allt kommer omkring är det nog de riktiga upplevelserna som för de flesta, om inte för alla av oss, är de käraste minnena.

“Men bara ett avsnitt till!” Tänker jag på söndagseftermiddagen. “Det är ny vecka i morgon och jag har en massa att göra. Kemiuppgiften, esséen till MO5, engelskaboken skall läsas, labbrapporten skrivas och sen har jag också jobb hela nästa veckoslut. Jag hinner inte ta det lugnt på en lång tid.” Men det gör jag ändå. Problemet är att man har för mycket att göra så man bestämmer sig för att inte göra någonting. Det låter dumt, men det är sant i varje fall för mig.

Att kalla TV serier en addiktion låter skrattretande. Just därför måste vi göra något! “Nej jag är nog inte beroende av TV-serier”, kanske någon som läser detta tänker. Men kom ihåg att erkännandet är första steget till befrielsen från problemet.

Men hur skall vi få detta att sluta? Om inte du och jag, som lite generat och äcklat kan känna igen sig i det jag just beskrev, gör någonting snart kommer BWA att bli verklighet. Gå ut på länk! Ring din vän! Gör dina läxor! Festa! Hitta något annat du gillar än att se på Friends för hundrade gången. Om detta inte lyckas så sitter vi alla snart patetiskt i en cirkel och presenterar oss för varandra. “Hej jag heter Mathilda och jag är en binge-watcher” “ Hej Mathilda.”

 


Text: Mathilda Liljestrand