Natursnö eller plastmattor?

IMG-20160311-WA0001

 

Jag minns när jag var liten. Min bror och jag grävde gångar i nästan fyra meter höga snöhögar som bildats av snöplogens framfart. Idag får min lillasyster knappt ihop snön till en enda snögubbe under den enda månad på året då det finns snö.

I hela 4,6 miljarder år har vår planet tagit hand om oss och skyddat oss. Nu är det vår plikt och skyldighet att återgälda vår jord och ta hand om den.

Vi människor är väldigt bra på att glömma saker, förneka och skjuta upp dem. Medan det i Mellanöstern slås värmerekord på värmerekord, skörden slår fel och människor dör av torkan, så svänger vi ryggen till och ger klimatet en hjälpande hand. Detta förvärrar situationen och tar kål på våra medmänniskor. En av de urusla rutiner som används för att förvärra klimatet, bland annat i Karis, är att om en vara är slut i S-market så tar man helt enkelt bilen över till K-supermarket som ligger på 50 meters avstånd.

I Paris, Hongkong och i de flesta storstäder är soliga morgnar en väldig sällsynthet på grund av det tjocka molnet av föroreningar som omger staden. Munskydd är som bekant inte ovanligt för att inte dra in allt för överväldigande mängder av vårt dagliga gift.

Det är ju klart att detta fenomen har en långsammare framfart här än i storstäder och därför märker vi inte av det på samma sätt.

Men märk väl att om 100 år kanske också vi som bor i Karis går omkring i staden och ser ut som tandläkare hela bunten.

En annan för mig oförståelig och onödig punkt är att många i dagens läge tar bilen till sportplan, gymmet eller motionsbanan. Om man nu är där för att idrotta varför göra det så onödigt bekvämt för sig att klimatet tar skada på grund av en så onödig sak.

När man nu mitt i allt detta ger ett förslag på att sänka åldern för körkortet till 16 år så bokstavligen gråter naturen och uttrycker sin sorg i det ihållande regn vi får.

Vad är det för vits med att sänka åldersgränsen när de flesta ändå får sitt första fordon vid 15-årsålder i form av en moped. Vad är det för vits med att smutsa ner naturen med ännu mera gifter när man i detta allvarliga skede borde jobba med att minska så mycket som möjligt av dem.

I stället för att låta fler och fler delta i dödandet av vår planet så borde vi förstås minska på antalet.

Allvarliga situationer kräver allvarliga åtgärder. Därför skulle en betydande förändring vara att förbjuda alla personbilar som går på bensin. Alla personbilar.

Låt bussar, tåg, flygplan, båtar, lastbilar, spårvagnar och förstås elbilar vara kvar. Denna åtgärd skulle minska radikalt på utsläppen och människor skulle få en större summa pengar på banken när bilar inte förorsakar några kostnader längre.

För att människor ändå ska kunna ta sig framåt här i livet är en ökning av cykelvägarnas antal en bra början. I dagens läge gapar vägarna tomma och skriker efter cykelvägar. En av de sträckor som skulle må bra av en cykelväg är sträckan mellan Karis och vår kära grannby Ekenäs. Vägen går på en ås vilket betyder att underlaget är sand. Tänk så snabbt det skulle gå att smälla dit en cykelväg. Antagligen lika snabbt som när vattnet rinner genom Pumpviken.

Inledningen om snöborgar och snögubbar talar inte riktigt sanning, det måste jag erkänna. Det handlar mest om en kombination av dåliga vintrar och lite sämre vintrar. Men tänk om det blev sant. Tänk om era barn, barnbarn och barnbarnsbarn inte kan leka i snön som vi gjorde. Tänk om snön försvinner på grund av våra dåliga handlingar. Tänk om de i framtiden får skida på plastmattor istället för vår vita, ljusa och vackra snö.

 


Text: Nicolina Nynäs