Media våldtar våra hjärnor

 

image

I slutet av november meddelades det om en 14-åring som blivit våldtagen av asylsökande i Kempele. Två utländska pojkar, en 15-åring och en 17-åring, var misstänkta för den brutala våldtäkten på den 14-åriga flickan som mått väldigt dåligt efter händelsen. Sociala medier svämmade över av konversationer om detta. Kommentarer som “Släng ut flyktingarna från Finland” och “Varför skall vi hjälpa våldtäktsmän?” kunde läsas på flera olika håll, alltså skulle de vilja ha ut flyktingarna från vårt land för att slippa alla våldtäkter. Men är det bara asylsökande som våldtar i Finland?

De senaste månaderna har man i medierna sett mängder av rubriker liknande “asylsökande våldtog tonåring”. Däremot kan jag inte minnas en enda gång då jag läst om en finländare som våldtagit någon. Betyder detta att finländare inte våldtar andra, att det är okej eller något helt annat?

Flyktingkrisen är och har varit aktuell i princip i hela Europa det senaste tiden. Medierna har skrivit mycket om problemen flyktingarna medför, men har media överskridit gränsen nu? Också politiker har talat mycket om att detta inte är acceptabelt, att vi släpper in utlänningar i landet, försöker hjälpa dem och får våldtäkter på våra egna kvinnor som svar. Inte heller de har vad jag kan minnas uttalat sig om våldtäkter begångna av finländare.

Att många våldtäkter sker i Finland är ingen hemlighet, det står fritt på nätet. Ändå reagerar vi starkt på de asylsökandes våldtäkter. Nu är det dags att sätta stopp för detta. Ta fram statistiken och visa finländarna hur läget egentligen är. Till exempel kan man på facebook läsa inlägg om kvinnor som efter asylsökandes ankomst till Finland är rädda för att gå ute ensamma i mörkret, som om de inte hade orsak att vara rädda innan. De som skriver dessa inlägg har delvis rätt, men det att de beskyller alla asylsökande utan att tänka på de som är av samma nationalitet är fel. Vad om man skulle anlända till ett land och någon vilt främmande människa från samma land som en själv våldtar någon där, och man efter det skulle få konstiga blickar samt i tidningar läsa om sitt eget folk som bara våldtar, endast på grund av den där främmande människan.

Finländarna har blivit ett alltför trångsynt folk med fördomar som måste rivas ner. Delvis beskyller jag politikerna för detta, men också alla medborgare som inte brytt sig om att ta reda på hur det egentligen är och bara gått med strömmen även fast de inte har någon aning om sanningen. Ifall politikerna inte endast talade om våldtäkter begångna av flyktingar och istället talade om hur medierna bygger upp fördomar skulle situationen redan vara annan. Ja, det finns asylsökande som våldtar, men inte något mer än vad det finns finländare och det borde komma ut till allmänheten. Medierna borde få en tillsägelse för sina skriverier, faktum är att de inte begått ett direkt fel, men fört ut en väldigt dålig bild av flyktingarna i vårt land.

Det finns människor som direkt skulle motsätta sig och berätta om alla positiva artiklar om flyktingar. Till exempel det att man tagit flyktingar till hjälp för att bygga upp en fotbollshall och att handbollslaget HC West har bjudit in flyktingar både till sitt lag och som åskådare till matcher. Dessa är väldigt positiva men tyvärr fungerar människan på det sättet att dåliga saker går före bra. Det man kommer ihåg är våldtäkterna och det kommer att förbli den uppfattning man har om dessa flyktingar.

 


Text: Sandra Isaksson