Ungdomar använder mycket energi

 Johan låter inte vattnet rinna när han diskar

Johan låter inte vattnet rinna när han diskar

Något som på sistone varit på allas läppar med jämna mellanrum är miljöfrågor av alla dess slag. Alla håller med om att vi borde försöka förbättra miljön, men tänker väldigt djupt inne i lådan. Varje individ kan göra sitt för miljön och om man börjar ta det på allvar kan stora förändringar hända. Man behöver inte vara någon ekoaktivist för förändringar. Jag tog mig an problemet och frågade några ungdomar om de känner att de kan påverka dagens situation och hur väl de tar hand om miljön.

Hållbar utveckling inom miljön är egentligen ett väldigt simpelt begrepp. Det skall vara så bra för miljön, samtidigt som det skall vara bekvämt för människan. Detta betyder enkla saker som att ha lampan släckt och inte ha TV:n på standby läget. Vill man bidra ännu mera kan man byta till en mer miljövänlig energikälla.

Jag frågade några lokala ungdomar om de känner att de kan påverka miljön i vardagen. Johan Flythström, William Flythström, Jesse Blomberg, Mathias Lindström och Anton Löfberg tycker alla att de kan påverka miljön men när följdfrågan ”HUR?” kom hade de inte något svar. Alexandra Westerlund anser att det är något bara de högre makterna kan påverka ordentligt.

Studier gjorda av danska forskare 2005, visar att tonåringar använder hela 20% mera el än vuxna. De kom dessutom fram till orsakerna. Ungdomarnas höga elförbrukning går ut på filmstreaming, multitasking, behovet att alltid ha det nyaste och fräschaste och känslan av att man själv skall vara nyast och fräschast.

Multitasking har oftast att göra med smarttelefonen, man kanske ser på tv samtidigt som man skriver på ett skolarbete på datorn och talar med vännen på telefonen. Hemelektronik står för 27% av hushållets el-användning och apparaterna skall oftast laddas minst en gång om dagen. Det håller Anton, Jesse och William med om, Johan laddar telefonen när ackun är slut, medan Mathias och Alexandra laddar den två gånger per dag. Förutom smarttelefoner används mycket tabletter, datorer och tv.

Vi anser att det är ganska självklart att ha lampan på i rummet vi befinner sig i och detta utgör 26% av vår dagliga el-använding. Men problemet är när lampan är på och vi inte är i rummet. Alexandra, Johan, Jesse, Mathias och Anton kan alla säga att om de är hemma blir rumslampan lätt på, medan William anser att det inte är ett stort problem. Alexandra tycker dessutom att det är något vi kunde påverka i skolan, där lamporna oftast är på i klassrummen även på rasterna. Förutom det tycker alla att skolan skulle kunna lära ut hur man skall vara miljövänlig, en timme eller så. Anton anser att det är en viktig fråga men inget man behöver dra ut på.

Om skolan i ett tidigt skede tillsammans med föräldrarna lär ut hur man lever ett energisnålt liv skulle ungdomar oftare tänka på miljön. Man borde lära ut lätta saker som att släcka lampan, hur man återvinner, vad som häner om man inte bryr sig och hur länge man skall duscha t.ex.

Alexandra, Johan, William och Anton berättar att de duschar varje dag medan Mathias och Jesse duschar varannan dag. Alla av dem duschar allt från 10 till 30 minuter.

En dusch drar ca 12 liter i minuten och ett badkar rymmer ca 200 liter vatten. Jag frågade disponent Petra Grönholm om vattenförbrukning och priser. Att duscha 5 minuter varje dag drar 420 liter vatten i veckan, 22 000 liter om året och kostar 180 euro. Att duscha 20 minuter varje dag drar 1 700 liter vatten i veckan, 88 000 liter om året och kostar 730 euro. Att duscha står för 39% av vår individuella dagliga vattenanvändning. Förutom duschen är toaletten 26%, köket 22% och byket 13% av den dagliga vattenanvändningen. Det finns dock många sätta att dra ner på vattenanvändningen. Ett av de lättaste är att inte skölja tallriken innan man lägger den i diskmaskinen och inte duscha för ofta.

Toaletten är det väldigt sällan tal om och det faktum att vi spolar med samma sorts vatten som vi dricker. Det tyckte alla att inte är okej, men också något de inte går runt och tänker på.

Sista frågan jag ställde, ”om du skulle få oändligt med tillgångar och pengar, vad skulle du göra för vår miljö?”. Johan svarade att han skulle utveckla miljövänligare bilar och försöka hitta en ny energikälla. De andra däremot visste inte riktigt. Jesse skulle göra något med luftfilter, och säger att frisk luft gör en frisk människa.

Trots att vi inte kan gå runt och hela tiden fundera på konsekvenserna av vårt beteende är det bra att komma ihåg miljön och inte slösa i onödan. Vi måste också tänka på följande generation.


Shanti Grönholm