På resande fot runt Island

Island är världens mest glest befolkade land med en befolkning på drygt 300.000 på en yta på 103.000 kvadratkilometer. Island är också ett av de vackraste länderna på vår jord, en blandning av spa, varma källor och bergsbestigning. Det sägs att Island är ett land värt att besöka minst en gång i sitt liv, annars går man miste om något stort.

Beger man sig till Island skall man inte vara beredd på att shoppa eller ligga vid en pool i solen. Hikingskor och en bra attityd skall vara med. Det stora antalet vattenfall gör Islands vägar underbara. Vart än man vänder sig ser man olika naturfenomen och vattenfall. Man kör upp för slingrande vägar och känner luften bli syrefattigare. Men förutom allt vackert i naturen på Island är befolkningen underbar. Man är alltid hög på känslan av välkomnande och kan lätt umgås. Islands kultur går inte ut på att kl. 9 gå ut och festa utan kl. 9 går man ut och äter bragdarefur, en ”hemmagjord” glass lika stor som en en halv liters flaska (om man beställer en liten).

Något som många funderar över är varför Island heter Island och Grönland, Grönland. Det är en berättelse som berättas om och om igen på Island. Legenden säger att en norsk viking seglade till Island men ville ha ön för sig själv och kallade därför ön Island. Men människor kom och landsförvisade honom till Grönland. Där blev han sedan ensam och döpte ön till Grönland i hopp om att människor skulle dyka upp.

11233397_1053331171362357_989527272_o

Miva, en av de mindre varmakällorna och frisk isländsk bergsluft

På en vecka kan man köra runt Island och se underbara städer som Vik, Reykjavik och Akureyri. I Akureyri kan man åka båt ut på Nordsjön och se på valar. Man kan åka med deras bussar gratis dit man behagar runt stan. Man kan till och med flyga till Danmark under sommarmånaderna. Man kan åka en timme till Miva och bada i varma källor. I Reykjavik kan man gå på deras vackra gågata och se deras futuristiska kyrka, Hallgrímskirkja. Dock är Reykjavik en väldigt grå stad med ett stort slumområde.

På vägen till Vik kan man se på sprutande gejsrar. I Vik kan man gå och se på lunnefåglar och se de dramatiskt kolonnformade klipporna, Reynisdragnar.

11211891_1053331161362358_1172287393_o

”Dettifoss” Europas kraftigaste vattenfall och en vanlig syn i souvenirbutiker

Man kan dessutom besöka Europas största glaciär Vatnajökull men sin utbredning på 8100 kvadratkilometer. Vid samma område kan man gå och se Europas kraftigaste vattenfall Dettifoss och på andra håll det berömda Gudafoss, gudarnas vattenfall som fick detta namn enligt den isländska mytologin. Efter att man gav upp den, slängde man statyerna av gudarna i vattenfallet.

En sak som ofta står i vägen för mångas resa till Island är priset. Att resa till Island är inte det billigaste som finns. Men det finns alternativ. Nästan billigast blir det om man samlar en grupp och tar båten ”Norrøna” från Danmark med ett stopp på Färöarna och sedan till Island. Två flugor i en smäll. Den vackra båtresan över Nordsjön tar tre dagar.

Huvudstad: Reykjavik
Officiellt språk: Isländska
Valuta: Isländska kronor( 100 euro = 14 938 isländska kronor)
Tidzon: UTC (3 timmar tidigare än vi)

Shanti Grönholm