Säkert och tråkigt på Oscarsgalan

Det här årets Oscarsgala hölls som vanligt i Dolby Theatre i Los Angeles på natten mellan den 4 och 5 mars finländsk tid.  Många begåvade personer, både framför och bakom kameran, var nominerade. Många vann i år sin första statyett.

Värd för “The 90th annual Academy Awards” var Jimmy Kimmel som återvände efter fjolårets missöde. Kimmel började med en liten rolig svart-vit presentationssketch om årets gäster på galan.  Efter det kom Kimmels öppningsmonolog där han tog upp både #metoo kampanjen och fjolårets kuvertmiss. Kimmel tog också upp hur Wonder Woman och Black Panther har dragit stora publiker, fast man inte hade trott att filmer med kvinnor eller minoriteter i huvudrollen skulle lyckas.

Efter öppningstalet delades de första statyetterna ut. De statyetterna som delades ut var bästa manliga biroll, bästa hair and makeup och bästa kvinnliga biroll.

Sam Rockwell var nominerad för första gången och han vann i kategorin bästa manliga biroll för sin roll i filmen Three Billboards outside Ebbing Missouri. Bästa hair and makeup gick till krigsfilmen Darkest Hour och bästa kvinnliga biroll gick till Allison Janney för sin roll i filmen I, Tonya.

Kimmel bad alla att hålla sig kort och tillade att den som hade det kortaste tacktalet skulle vinna en vattenskoter.

Tacktalen var rörande och de väckte många känslor.  Kvällens bästa tal hade Frances McDormand som vann bästa kvinnliga huvudroll för Three Billboards outside Ebbing Missouri. Hon såg ut att börja hyperventilera för så glad var hon för att få vinna.  Hon inkluderade många i sitt tacktal, förutom sina kollegor i filmen så bad hon alla kvinnor som var nominerade att stå upp med henne.

Det andra rörande tacktalet hölls av Guillermo Del Toro som vann som bästa regissör. Del Toro betonade i sitt tal att han är en invandrare och att han inte tror på gränser.

Kvällen var lite stel på grund av att man var orolig efter fjolårets missöde och det kom inte så många överraskningar när det gällde vem som vann för vad. Förhandsfavoriten The Shape of Water var nominerad för 13 statyetter och vann 4, bland annat för bästa film och bästa regi. Den andra förhandsfavoriten, krigsfilmen Dunkirk, var nominerad för 8 och vann 3.  Det enda överraskade som hände i vinnarväg var att Jordan Peele vann för bästa manus för sin banbrytande film Get Out. De som sjöng under kvällen lyckades bra och Kimmel var en bra värd och lyckades underhålla alla trots den stela stämningen. Kvällen avslutades med att förra årets presentatörer för bästa film fick göra ett nytt försök med att ge ut statyetten för bästa film till rätt film som då var The Shape of Water.         

Här följer en lista på alla vinnare

Bästa film: The shape of water

Bästa regissör: Guillermo Del Toro

Bästa manliga huvudroll: Gary Oldman, Darkest Hour

Bästa kvinnliga huvudroll: Frances McDormand, Three billboards outside Ebbing Missouri

Bästa manliga biroll: Sam Rockwell, Three billboards outside Ebbing Missouri

Bästa kvinnliga biroll: Allison Janney, I Tonya

Bästa utländska film: A fantastic woman

Bästa animerade långfilm: Coco

Bästa dokumentärfilm: Icarus

Bästa musik: The shape of water

Best writing adapted screenplay: Call me by your name

Bästa originalsång: Remember Me, Coco

Bästa original screenplay: Get Out

Bästa cinematografi: Roger Deakins, Blade Runner 2049

Bästa animerade kortfilm: Dear Basketball

Best live action short film: The Silent Child

Best visual effects: Blade Runner 2049

Bästa kostym design: Mark Bridges, Phantom Thread

Best film editing: Lee Smith, Dunkirk

Best sound mixing: Dunkirk

Best production design: The Shape of Water

Bästa makeup: Darkest Hour

Best sound editing: Dunkirk

Best documentary short subject: Heaven is a traffic jam on the 405

Bästa manliga och kvinnliga huvud- och biroll.

 

Ulrika Schulman

(Foton: http://oscar.go.com/photos/2017/oscars-winners-2018)