Säg nej till päls

Den norska regeringen har meddelat att de förbjuder pälsdjursfarmning och senast 2025 skall de 300 farmerna vara borta. Gucci meddelade i slutet av 2017 att de skulle sluta använda äkta päls i sina kläder. Men vi har ännu en lång väg att gå.

Tjata på mig att jag äter kött och att det är samma sak. Att det finns större problem i världen och att jag ska lägga min energi på något viktigare. Men här kommer kall fakta om pälsindustrin. 40 miljoner djur plågas samt mister livet för pälsens skull. Glömde jag nämna att denna mängd uppnås på endast ett år? I Kina dödar man inte bara rävar och minkar som finländarna verkar tycka att är helt i sin ordning, utan de dödar även hundar och katter. Det börjar långsamt kännas mindre okej nu. När de kinesiska farmarna har skurit av pälsen på djuren slänger man deras blodiga kroppar bara i en hög. Vissa av djuren lever ännu när de ligger i högen innan de dör sin plågsamma död. Nej, det känns ju plötsligt inte alls lika okej längre.

Hundar i små burar i en kinesisk farm

Det finns inget etiskt försvarbart med att bära päls. Elegant, javisst. Snobbigt, absolut. Man brukar försvara Finlands 800 pälsfarmer med att djuren lever i prima förhållanden. Men var det många som missade filmerna av finska djurrättsorganisationen Oikeutta Eläimille? På filmerna syns blårävar som har förädlats till jättestorlek och som har svårt att röra sig. I det fantastiska Finland händer detta. Ska jag påminna er (eller upplysa) om att enligt djurskyddslagen är det förbjudet att förädla djur så att de blir lidande?

En överviktig blåräv. Bild: Oikeutta Elämille

Att jag tidigare nämnde köttätandet var inte ett misstag. Det finns ett projekt som heter Savuton Suomi 2030. Målet är att år 2030 skall det vara mindre än fem procent av befolkningen som dagligen röker eller använder nikotinprodukter. Babysteps som man säger på engelska, steg för steg når man nya mål. Om man skulle förbjuda pälsindustrin nu skulle nästa mål vara att förbättra köttindustrin som är allt annat än oskyldig just nu. Köttet är till och med en större miljöbov än vad världens alla transportmedel är tillsammans. Oops. En person bosatt i Finland äter i genomsnitt 80 kg rött kött. Om året. Så här kommer sanningen: vi måste minska ordentligt på köttkonsumtionen. För vår hälsas skull och för jordens skull. Och det kan vi lyckas med – med samma taktik som Savuton Suomi 2030.

Ett antal länder i Europa har redan förbjudit pälsdjursfarmning för att man anser det oetiskt att föda upp djur för deras päls. Butiker som väljer att inte köpa in päls ökar för var dag. Nu behövs det i Finland två saker för att stoppa lidandet och det är politisk handlingskraft och vanlig mänsklig medkänsla.

 

Rebecca Adolfsson