Naturens rikedomar i Fortum

Tisdagen den 16 januari fick vi med projektet Naturens rikedomar möjligheten att besöka Fortums återvinningscentral i Riihimäki.

Bussen startade 9.30 från skolgården och tillsammans med studerande från Ekenäs gymnasium, Hankoniemen lukio samt Hangö gymnasium åkte vi mot Riihimäki.

Väl på plats fick vi lyssna på en givande föreläsning gällande Fortums återvinning som hölls av Teuvo Heinonen. Fortums mål är att skapa en renare miljö och minska koldioxidutsläppen som är ett stort problem i dagens värld. Idag har Fortum bland de lägsta koldioxidutsläppen i Europa. Vi fick bland annat veta att under ett år slänger varje individ ca 0,5 ton skräp. Fortum jobbar för att återvinna så stor del som möjligt och producera nya produkter av återvinningsbart material.

Efter föreläsningen begav vi oss mot arbetsområdet. Av säkerhetsskäl fick vi ta på oss hjälm, reflexväst och skyddsglasögon. Vi gick i två grupper och Teuvo Heinonen och Anne Malinen guidade oss runt på området. Rundturen var intressant och gav oss en inblick i hur det ser ut på en återvinningscentral.

Besöket var på många vis intresseväckande och vi är tacksamma för att vi fick möjligheten att ta del av studiebesöket.

 

Julia Mervasto och Wilma Lindvik