Vi får inte tappa tron på framtiden

Fredagen den 1 december firade studerandekåren vid Karis-Billnäs gymnasium Finlands 100 års självständighet, alla finklädda och glada. Vi fick se fina uppträdanden av eleverna, och höra ett fint tal av Jimmy Holmberg. Vi får inte tappa tron på framtiden i en värld som är allt mer kaotisk, var en viktig tanke i Jimmys tal.

Kvällen inleddes med mingel och en drink i aulan. Sedan fick vi avnjuta en god tre rätters middag. Stämningen var mycket god under hela kvällen, och festsalen var mycket fint dekorerad med ballonger och levande ljus.

Festsalen vackert prydd med ballonger och levande ljus (foto: Julia Mervasto)

 Abina uppträder med sång (foto: Irene Gustafsson)

Jimmy Holmberg håller tal (foto: Irene Gustavsson)

Jimmy Holmberg, som i fjol jobbade som lärare vid KBG, höll ett fint tal för oss. Jimmy hade hittat en bunt med papper i sin mormors och morfars gamla hus. Pappren var skrivna av morfadern där han hade antecknat om sitt liv i Finland, efter självständigheten. Morfadern var född tre år efter att Finland blivit självständigt, 1920.

 – Hans liv följde ganska långt hela Finland som land, berättade Jimmy.

Detta gjorde Jimmy mycker fascinerad. Morfadern bodde fattigt och enkelt under sin barndom, och miste sin mor som tonåring. Då Finland hamnade i krig var han myndig, och levde sitt vuxna liv vid fronten vilket var mycket tufft.  

 – Ju mer jag läste, desto mer började min tent kännas som ett rätt stort i-landsproblem, konstaterade Jimmy skrattande.

Jimmy berättade att morfadern kom tillbaka hem från kriget, med både medaljer och Mannerheims underskrift på ett papper. Detta hade Jimmys morfar aldrig berättat för honom. Finland började återuppbyggas och utvecklades ekonomiskt. Även morfaderns liv blev bättre, han fick familj och ett bra arbete.

År 2008 gick Jimmys morfar bort, och lämnade efter sig pappren som han förmodligen hoppades på att någon dag skulle bli lästa.

 – Då vi firar Finland 100 år veckan framöver, så kan vi alla tänka på alla miljoner minnen som både har bevarats och glömts bort, betonade Jimmy.

Ett land formas av miljontals olika berättelser. Jimmys morfars berättelse är en av dem. Vi alla bevarar något för eftervärlden.

– Era prestationer här i gymnasiet, och alla selfier ni lägger ut är en del av Finlands historia, förklarade Jimmy.

Det är något vi inte tänker på men vi alla kämpar varje dag med våra personliga prestationer. Allt vi gör, kommer att forma följande generationers syn på oss. Vi vet inte vems selfies som pryder historieböckerna om 100 år. Vi vet bara att historien upprepar sig.

Artikelförfattarna på fest

Text: Julia Mervasto och Wilma Lindvik