Rörande och rörigt på Oscarsgalan

Det här årets Oscarsgala hölls som vanlig i Dolby Theatre i Los Angeles, natten mellan söndag och måndag den 27 februari, från klockan 2 till 7 på morgonen vår tid. Många nya ansikten och personligheter var nominerade för första gången och många vann sin första statyett.

Justin Timberlake inledde det här årets Academy Awards med sin song “Can’t stop the feeling”.

Värd för “The 89th annually Academy Awards” var Jimmy Kimmel, som leder showen Jimmy Kimmel Live som man kan följa med via YouTube.

Kimmels öppningstal var både roligt, rörande och aktuellt vad gäller situationen i Amerika och resten av världen. Han skämtade om både Matt Damon och USA:s president Donald Trump. Han talade också om hur viktigt det är med filmer och deras budskap och hur viktigt det är att förlåta andra och hur man så att säga borde gräva ner yxan med personer som man inte riktigt kommer överens med.

Efter hans tal var det dags att börja dela ut statyetterna och först ut var kategorin Bästa manliga biroll. Kategorin presenterades av svenskan Alicia Vikander och Mahershala Ali kammade hem vinsten med sin roll i den hyllade filmen Moonlight.

Näst ut var kategorin Bästa make up and hairstyle, som presenterades av Kate McKinnon och Jason Bateman och segern kammades hem av Suicide Squad.

Så här fortsatte det genom hela natten och många filmer och personer vann sina välförtjänta statyetter.

Programmen var bra och underhållande och genom hela kvällen fortsatte Kimmel att var lika rolig och han skämtade med allt och alla, främst med Matt Damon. Kimmel fällde godis i påsar från taket, bjöd in ovetande turister till galan och hade sina kända Mean Tweets. Temat för årets gala var inspiration och många personer fick presentera en kategori med sin idol. Musiken var fantastisk och tacktalen rörande. Många blev berörda av Viola Davis tacktal för Bästa kvinnliga biroll för den fantastiska filmen Fences och talet som Tarji.P.Henson, Octavia Spencer och Janelle Monae höll innan de delade sitt pris. Musiken stod bland annat Lin-Manuell Miranda och John Legend för.

Den vackra sången som sjöngs under In Memorial framfördes av Sara Bareilles. Hollywood förlorade många vackra, starka personer under 2016 som vi nu sa adjö till.

Hela Oscarsgalan slutade med ett litet missförstånd från personalen, La La Land var utsedd till Bästa film och filmens cast han komma upp på scen innan man redde ut att det hela var ett missförstånd och kunde utse Moonlight till bästa film.

 

Här nedan följer en lista på alla vinnare.

Bästa film: Moonlight

Bästa manliga huvudroll: Casey Affleck, Manchester by the sea

Bästa kvinnliga huvudroll: Emma Stone, La La Land

Bästa utländska film: The Salesman

Bästa animerade långfilm: Zootopia

Bästa manliga biroll: Mahershala Ali, Moonlight

Bästa kvinnliga biroll: Viola Davis, Fences

Bästa dokumentärfilm: O.J: Made in America

Bästa direktör: Damien Chazelle, La La Land

Best musical score: La La Land

Bästa originalmanuskript: Manchester by the sea

Bästa originalsång: City of Stars, La La Land

Best Writing Adapted Screenplay:nMoonlight

Best Cinematography: La La Land

Bästa kostymdesign: Fantastic beasts and where to find them

Bästa animerade kortfilm: Piper

Bästa visuella effekter: The Jungle Book

Bästa Live Action kortfilm: Sing

Bästa klipp: Hacksaw Ridge

Best documentary short subject: The White Helmets

Bästa ljudredigering: Arrival

Bästa produktionsdesign:La La Land

Bäst makeup: Suicide Squad

Bästa ljudeditering: Hacksaw Ridge

La La Land hade 14 nomineringar och vann 7 stycken, Moonlight hade 8 nomineringar och vann 3 stycken och Manchester by the sea hade 5 nomineringar och vann 3 stycken.

Och så var det här årets Oscarsgala över. Skratt, gråt och lite tumult.

Mahershala Ali (bästa manliga biroll) Casey Affleck (bästa manliga huvudroll) Emma Stone (bästa kvinnliga huvudroll) Viola Davis (bästa kvinnliga biroll) (https://www.oscars.org/oscars)

 

Ulrika Schulman