Karis-Varese exchange eller Kavarex är ett utbytesprojekt mellan Karis- Billnäs gymnasium och en italiensk skola i norra Italien, Nuccia Casula. Projektet genomförs vartannat läsår och innebär att de medverkande träffas två gånger, den ena gången i Italien och den andra i Finland. Under besöken bor studerandena i cirka en vecka hos värdfamiljer och får bekanta sig med landets samhälle och kultur.
I år deltog 13 studerande och 2 lärare från Karis i projektet. Förberedelserna inför resan påbörjades i god tid. Vi lärde oss viktiga italienska uttryck och om kultur samt bekantade oss med allmänna fakta om landet. Det kändes tryggt att på förhand veta hur man ska beställa glass på italienska och hur många kindpussar man ger då man hälsar på någon. Under en lektion fick vi också besök av tidigare års Kavarexdeltagare. De gav oss bra tips på vad man skulle förvänta sig av resan, och hur de hade upplevt projektet.
Tiden gick fort och innan vi hann förstå det var tiden inne. Tisdagen den 11 oktober träffades vi framför skolan klockan halv fem på natten. Trots att de flesta kände sig trötta efter en så tidig väckning, var stämningen förväntansfull. Resan gick bra och vi kom fram till skolan vid tolvtiden.
När vi kom in i skolan väntade där på oss en stor klunga med ivriga italienare. De hade ordnat en fest i ett av klassrummen där det serverades mat och spelades musik. Den första stora skillnaden som jag lade märke till var ljudnivån i klassen. Studerandena sjöng, skrattade, pratade och skrek högt, vilket för mig var något helt nytt. Det fanns dock stora variationer mellan de olika klasserna. I några av dem satt eleverna knäpptysta och skrev självständigt upp egna anteckningar.
Efter att vi hade ätit och hälsat på allihopa höll eleverna en kort presentation om Italien och om veckans program. Därefter var det dags för små lekar och så var tiden inne för att åka hem till våra familjer.
Jag bodde nära gränsen till Schweiz och resan med buss tog ungefär 45 minuter. Jag hade turen att få bo hos en underbar familj. Föräldrarna kunde inte tala engelska, men vi förstod ändå varandra bra. Familjen påminde mig mycket om min finländska familj, med en italiensk touche. Föräldrarna, speciellt pappan gillade sporter och familjen gillade att spendera tid tillsammans. Matlagning var också en viktig del av den gemensamma tiden och det märktes tydligt.
Under de följande dagarna var vårt schema fullt. Vi fick besöka många intressanta och för oss exotiska platser. En kväll bekantade vi oss med bland en pizzeria där man fick smaka på exotiska pizzor. Jag smakade bland annat på en äppel-honung-pizza och pommes frites-pizza, vilket i början inte lät helt gott, men det visade sig att vara en riktig smakupplevelse. En annan gång besökte vi en cafeteria som serverade olika nybakade fyllda croissanter och andra italienska bakelser.
Under dagarna hade vi ofta gemensamt program. Vi besökte bland annat Vareses centrum där vi lärde oss lite om stadens historia och sevärdheter. Andra ställen som vi besökte var Milano, “Italiens fashion stad” och Sacro Monte, som är en pilgrimsrutt upp till ett heligt berg. Dessutom besökte vi de sista dagarna också Villa Panza som är ett museum, och staden Como som är en vacker stad omringad av bergen. Alla dessa ställen var olika men ändå väldigt intressanta. För att historia och konst är viktiga för italienaren, fick vi också se och höra en hel del om dem under vår resa. Till exempel i Milano besökte vi världens näst största katedral, i Villa Panza fick vi bekanta oss med ljuskonst och i Como fick se spår av den romerska tiden.
Fast vårt schema var fyllt med program hade vi tillräckligt med fritid. Några kvällar samlades alla deltagare och lärde känna varandra bättre, medan andra kvällar tillbringade vi tid med vår italienska familj. Som en helhet var resan väldigt lyckad, och förutom att vi fick bekanta oss med en helt ny kultur, fick vi också många nya vänner och minnen för livet. Resan gick väldigt fort och inom kort var det dags att säga adjö, eller snarare “vi ses!” I maj kommer nämligen de italienska eleverna på besök till Finland!
Text: Sonja Laitamäki
Bild: Sonja Laitamäki