London är för den oinsatte en krävande stad. Här finns många fallgropar för den som inte inte bemödar sig om att läsa på. London är staden som ger rikliga gåvor till alla som gjort hemläxan ordentligt.
Under tre dagars tid pressade vi in en veckas händelser, vilket resulterade i en lite intensivare semester än förväntat. Men så här i efterhand klagar jag inte, sevärdheterna är det ju inget fel på och jag uppskattade verkligen resan. Till sevärdheterna hörde klassiska besöksmål som bland annat Madame Tussauds och London Eye men vi besökte även Tower of London och Westminster Abbey.
En blandning av gammalt och nytt
Efter att ha strosat omkring på de gamla idylliska gatorna i stadsdelen Paddington där vi bodde, var det en förändring att komma in i det verkliga centrum av London. Där såg man tydligt var stadens grund låg i form av de gamla klassiska husen. Sedan syntes massor av inslag av en ny generation när det mitt i allt växte fram skyskrapor och höghus bestående av så många våningar att det blev svårt att räkna.
När man i allt detta försöker hitta en plats att äta blir det svårare. Om man är kräsen och har svårt för att bestämma sig kan man lätt gå omkring i över en timme för att hitta den rätta restaurangen och i en stad som London finns det förstås några tusen att välja mellan. Men efter att man har ätit och ska betala slår konservatismen emot. På en del ställen går det nämligen inte att betala med bankkort och det är därför viktigt att förbereda sig med en rejäl summa kontanter.
Vägen genom London går under jorden
Snabbaste och kanske även det billigaste sättet att förflytta sig i London är med hjälp av tunnelbana. Från att dagen innan transporterat sig i Karis genom att gå eller att åka bil, är förändringen väldigt stor att dagen efter plötsligt läsa kartor gällande Londons nätverk av tunnelbanor och dessutom veta vart man är på väg.
Och efter att man har tagit reda på vart man ska gäller det att veta vilken linje man ska ta? Ska jag norrut eller söderut? Vad heter ändstationen? När ska jag stiga av?
Bättre blir det inte heller av att plattformerna finns på fyra olika våningar, i rusningstid är det svårt att andas i folkmassorna och man får antagligen stå under hela resan på grund av brist på sittplatser.
Men jag får erkänna att efter några dygn som resenär så blir man van och känner sig som en riktig Londonbo.
Tower of London
Den attraktionen jag tyckte bäst om var slottet Tower of London vid floden Themsens norra strand. Det var här Englands kungligheter bodde i 700 år fram till 1700 – talet. Efter en mellanperiod i St James Palace har de sedan 1837 som känt bott i Buckingham palace.
Towern började byggas redan på 1000 – talet och har en intressant historia bakom sig. Bland annat är det känt för sin tortyr och fångenskap och till och med kungligheter har dödats här.
Det som kanske är mest kännetecknande för Tower of London är att det är här Storbritanniens kronjuveler förvaras. Det är tillåtet att titta men absolut inte att fotografera.
Infrastruktur
Man kan på många sätt säga att London är en händelserik stad. Det är inte varje dag man till exempel stöter på en demonstration på gatan eller inte kan posta några vykort eftersom postkontoret är stängt på grund av filminspelning.
Men det mest imponerande är egentligen deras system och deras förmåga att upprätthålla dem. Med undantag för ett par av dem; I England råder vänstertrafik på gatorna medan i till exempel alla trappor i tunnelbanorna håller alla till höger för att släppa förbi resenärer som har mer bråttom än en själv.
Till synes anses cyklister som fordon och har exakt samma rättigheter och skyldigheter som bilister. Detta leder till att man i princip inte kan cykla förrän man är myndig och helt enkelt vågar ge sig ut bland alla bilister. I de flesta fallen har cyklisterna en högre hastighet på grund av sin storlek.
Efter tre dagars erfarenhet av livet i London kan jag konstatera såsom en före detta Londonbo uttryckte sig: “Karis is a very peaceful place compared to London”.
Text och bild: Nicolina Nynäs