Växer egot snabbare än följarantalet?

I dagens samhälle är det vanligt att influencers delar med sig av både sitt dagliga liv och sitt psykiska mående. Med begreppet influencers avses personer som har ett visst inflytande, och som vanligtvis är aktiva på sociala medier. Genom sina plattformar kan de, både avsiktligt och oavsiktligt, förmedla osunda ideal till sina följare. Särskilt unga ser upp till dessa profiler och påverkas därmed av det innehåll de konsumerar. Plattformar på sociala medier är forum där gränsen mellan underhållning och påverkan kan vara svår att skilja åt. Detta medför frågan om hur stort ansvar influencers har för det de lägger ut, och om de överhuvudtaget har ett ansvar. 

För att undersöka hur olika människor uppfattar influencers ansvar på sociala medier, har vi skickat ut ett frågeformulär där vi ställt frågor som tangerar detta ämne. Vi skickade ut formuläret till ett stort antal influencers för att dels undersöka vad de svarar, dels undersöka hur många som kommer att svara. Vidare skickade vi även ut formuläret till ett visst antal personer som använder sociala medier dagligen, utan att klassas som influencers. I den här texten kallar vi dessa personer för “användare”. 

Totalt svarade 12 personer, 6 influencers och 6 användare, på frågeformuläret. Åldern för alla enkätdeltagare var varierande. Majoriteten av dessa influencers var mellan 30 och 35 år, medan en minoritet redan var över 35. Hälften av användarna var mellan 15 och 18 år, och resterande var över 40. I formuläret kom vi även fram till att de mest använda plattformarna var TikTok och Instragram, vilka över 80% av de som svarade använde dagligen.

Bild 1: Influencers
Bild 2: Användare av sociala medier

Bild 1 och 2 handlar om vem enkätdeltagarna anser att har störst ansvar över hur unga påverkas av influencers. Svaren skilde sig till en viss mån åt, beroende på om enkätdeltagaren var en influencer eller en användare. Användarna ansåg att influencers har ett något större ansvar än vad våra influencers själva tyckte. En orsak till att användarna anser att influencers har ett större ansvar, kan beror på den påverkan de har på unga. Många följare, särskilt unga, ser upp till influencers och tar lätt till sig budskap från sina förebilder. Influencers har såklart ett inflytande, men inte ett officiellt ansvar. Många influencers menar att de startade sina kanaler för att uttrycka sig själva, inte för att utbilda och vägleda andra, och de vill kunna uttrycka sig fritt utan att hela tiden bli ifrågasatta. Därför kan detta vara en orsak till att de influencers som besvarade enkäten ansåg sig ha ett mindre ansvar än följaren själv.

Bild 3: Influencers
Bild 4: Användare av sociala medier

Resultaten på frågan gällande om influencers har större ansvar än “vanliga” personer såg väldigt olika ut beroende på vilken grupp som svarade. Som vi ser i Bild 3 anser sig majoriteten av dessa influencers vara överens om att alla på sociala medier har lika stort ansvar. I Bild 4  kan vi istället observera att majoriteten av användarna inte alls håller med. Alla användare håller med om att influencers visst har ett större ansvar, i alla fall något större. Kan denna perspektivskillnad bero på att följarna ser tydligare hur influencers påverkar normer, trender och konsumtionsvanor, vilket influencers lätt blir blinda för? Möjligen skapas även en värdekonflikt då influencers vill tona ner sin makt och roll, medan följare vill lyfta upp den för att understryka influencers påverkan.

Bild 5: Influencers
Bild 6: Användare av sociala medier

Gällande frågan om vad man anser att det inte är okej att göra reklam och samarbeten för, var de båda grupperna överens. Skönhetsoperationer, dietprodukter, alkohol och snus är något som både dessa influencers och användarna var överens om att reklam för detta borde förhindras. En influencer och en användare anser också att influencers inte ska göra reklam för samarbeten och politik. Detta kan vara en tudelad fråga, eftersom många politiker oftast har många följare, och kan därför klassas som influencers. En av dessa influencers som svarade har genomgått flera skönhetsoperationer, och tycker förmodligen också därför att det är okej att göra reklam för det. Till skillnad från de andra som deltog, och som inte tyckte det var lämpligt, visar det hur personliga erfarenheter kan påverka synen på ansvar.

Bild 7: Influencers
Bild 8: Användare av sociala medier

Bild 7 och 8 handlar om vilket ansvar enkätdeltagarna anser att influencers har då det gäller följarnas mående och självkänsla. Denna fråga är en av de mest tudelade frågorna i enkäten. Deltagarna var överens om att influencers bör visa verkligheten, inte främja osunda ideal och att man inte ska hetsa kring utseende och kropp. Däremot ansåg inte en enda influencer att de har ett ansvar för att hjälpa en följare som skriver till dem att de mår dåligt. Av användarna ansåg varenda en att en influencer borde hjälpa till. Orsaken till den stora skillnaden kan bero på att influencers har många följare och därmed inte känner samma personliga koppling som en följare gör. En följare kan förvänta sig empati och stöd av sin influencer, medan en influencer själv uppfattar sin roll som mer professionell eller avgränsad. Det här visar tydligt skillnader i uppfattning om ansvar.  

I samband med att vi analyserade svaren på enkäten, analyserade vi även orsaken till att så många influencers avstod från att svara på den. Av det stora antal influencers som vi skickade enkäten till, svarade endast cirka 1,7%. Det var även en influencer som sa att hen skulle svara, men glömde förmodligen bort det senare. Enkäten skickades ut till influencers med varierande bakgrund, intressen och erfarenhet, både nya och etablerade, för att få en inblick över så olika perspektiv som möjligt. Följarantal var också brett – allt från 2 500 till 20,6 miljoner följare. Tyvärr var det den influencer som glömde svara på enkäten, som även hade det största följarantalet. Dock fick vi svar från influencers med allt från 2 500 följare till 147 000 följare. Dessa kom från både Sverige och Svenskfinland.

Influencers och användare har tydligt olika uppfattningar om påverkan och ansvar på sociala medier. Användarna anser att influencers har ett mycket större ansvar än vad dessa influencers själva anser sig ha. Dessa influencers ser det inte som sitt ansvar att stötta följare som mår dåligt, medan användarna förväntar sig empati och stöd av influencers. Dessa influencers ser sig själva som spridare av kunskap, mångfald och viktiga ämnen. För oss är dessa resultat intressanta, men inte häpnadsväckande. En fördom många har om just influencers är att de enbart strävar efter uppmärksamhet och pengar, men vi har sett att deras roll och ansvar i sociala medier är betydligt mer komplex. 

Julia Holmström & Irina Lindholm