Kommunal- och välfärdsområdesvalet 2025: landsomfattande socialdemokratisk seger och sannfinländsk ”katastrof”– mindre förändring i Raseborg

Gallupar:

Jämfört med riksdagsvalet 2023 där Centern tappade en stor del av sina mandat och Sannfinländarna klarade sig bra skulle Centern enligt dessa gallupar återigen klara sig bättre, medan Sannfinländarna skulle få förluster som troligtvis beror på kandidatbrist och lågt valdeltagande. I kommunalvalsgalluparna klarar sig De Gröna bättre än Vänsterförbundet, men partierna bytte ordning i välfärdsområdesvalsgallupen, där Kristdemokraterna låg före SFP. I kommunalvalsgallupen var partierna dock andra vägen. Galluparna lovade stora förluster åt Sannfinländarna i välfärdsområdesvalet, medan SDP skulle stiga mycket i båda valen och vinna över Samlingspartiet, som har vunnit de senaste valen. Det lovades också tajt tävling mellan De Gröna och Vänsterförbundet i båda valen. 

Mina förväntningar om Raseborgs resultat före valet:

Eftersom socialdemokraterna leder alla landsomfattande gallupar förväntade jag mig att de också stiger i Raseborg. Under mandatperioden 2021-2025 har SFP haft över hälften av platserna i stadsfullmäktige. Jag förväntade mig att de förblir det största partiet, men att skillnaden mellan dem och socialdemokraterna, som under den mandatperioden som nu tar slut haft 12 av 43 mandat, skulle minska.

Skuggvalet i KBG:

I skolans skuggval segrade SFP med 37 röster, vars bästa röstmagnet var stadsfullmäktiges ordförande Anders Walls med 6 röster. SDP fick 15 röster och De Gröna fick 4 röster, vilket är samma antal som Samlingspartiet. Vänsterförbundet fick 2 röster. Om min egen valmatematik stämmer skulle SFP få 25 mandat, SDP 10 mandat , De Gröna 3 mandat , Samlingspartiet 3 mandat och Vänsterförbundet 1 mandat i stadsfullmäktige om det var KBG som röstade. Jämfört med mandatperioden 2021-2025 får SFP två mandat till, SDP förlorar två mandat, De Grönas mandat ändras inte, Samlingspartiet får ett mandat till och Vänsterförbundet förlorar ett mandat.

Kommunalvalet i Raseborg

SFP tappade två mandat. Sammanlagt finns det 43 mandat i fullmäktige och hälften av 43 är 21,5. Under den förra mandatperioden hade SFP 23 mandat, vilket är över hälften av platserna i fullmäktige. Nu är de fortfarande det största partiet, men de har under hälften av platserna i. SDP fick en dryg tredjedel av rösterna och en plats till, vilket betyder att de får 13 av 43 mandat. Samlingspartiet fördubblade mängden mandat, i och med att de fick 4 platser. De Gröna och Vänsterförbundet lyckades behålla sina 3 respektive 2 mandat. I valet 2021 fick Sannfinländarna ett mandat, men de kunde inte behålla det. Fast det inte i alla partier har skett dramatiska förändringar i mängden mandat, kommer det 17 nya ansikten till fullmäktige.

Kommunalvalet landsomfattande

Att Sannfinländarna skulle få förluster i valet var ingen överraskning på basen av galluparna, men storleken på förlusterna var säkert chockerande för många då förhandsrösterna publicerades. Den landsomfattande röstningsprocenten var 54,2%. De minst aktiva väljarna i Finland brukar vara unga män. Orsaken till att Sannfinnländarna har klarat sig i de senaste riksdagsvalen är att de med sin populism lyckats få de unga passiva väljarna att rösta på dem. I val med låg röstningsprocent, som till exempel årets val eller det senaste EU-valet, har det varit Sannfinnländarna som har lidit mest. 

Den socialdemokratiska segern var väntad och ledde till mycket spänning för de som följde med rösträkningen i Helsingfors, som är en borgmästarstad. Då ungefär hälften av rösterna var räknade såg det i Helsingfors ut som att SDP skulle ta segern av Samlingspartiet som i årtionden har varit det största partiet där. Slutligen fick båda partierna lika många mandat, men segern gick ändå till Samlingspartiet. Under de senaste tio åren har De Gröna varit Helsingfors näst största parti, men nu är de tredje. Orsaken till att väljarna i stora delar av landet vänder sig till vänster, till SDP, torde vara missnöje med den nuvarande högerregeringen. Då förhandsrösterna publicerades såg det ut som att Vänsterförbundet skulle vinna över De Gröna, men liksom i alla val steg De Gröna då valdagens röster räknats.

Att Centern är det största partiet i många landsbygdskommuner är knappast en överraskning. Vissa kommuner som tidigare varit borgerligt blåa har blivit socialdemokratiskt röda på kartan.
På kartan ses alla kommuner med ett parti där över hälften av platserna gick till samma parti. Under den slutande mandatperioden har Raseborg varit en av dessa.

Välfärdsområdesvalet i Västra Nylands välfärdsområde

Storleksordningen mellan partierna i Västra Nylands välfärdsområde förblev densamma. Samlingspariet tappade tre mandat, Sannfinländarna tappade en tredjedel av sina mandat och Rörelse nu förlorade sitt enda mandat. 50 av de 79 nyvalda ledamöterna har Esbo som sin hemkommun. Nästan hälften av alla nya ledamöter är nya. Det populäraste partiet i Raseborg, Hangö, Ingå, Sjundeå och Grankulla var SFP. I Esbo och Kyrkslätt var Samlingspartiet populärast. I Lojo och Vichtis var SDP störst, medan Vänsterförbundet var det populäraste partiet i Högfors.

 

Välfärdsområdesvalet landsomfattande

Resultaten i välfärdsområdesvalen var ganska lika varandra och en bra förklaring torde vara att det har varit samma människor som har röstat i båda valen och att de i båda valen har röstat på samma parti. Det är värt att minnas att helsingforsarna enbart har röstat i kommunalvalet, eftersom staden inte har gått med i den nya social- och hälsovårdsreformen. Innan alla röster hade räknats såg det ut som att Vänsterförbundet skulle vinna över De Gröna, men liksom i den största delen av valen steg De Gröna under valkvällen då valdagens röster hade räknats. Röstningsprocenten var 51,7%, vilket också i detta val kan förklara Sannfinländarnas “katastrof”.

SDP och Centern är populära i många områden, Samlingspartiet är populärt i Västra Nylands och Mellersta Nylands välfärdsområden. I Österbotten och Östnyland är SFP populärast.

 

Storstädernas största röstmagneter i kommunalvalet:

 

Eveliina Heinäluoma, SDP, Helsingfors, 18917 röster 

Ilmari Nurminen, SDP, Tammerfors, 7207 röster 

Jarmo Limnell, Samlingspartiet, Esbo, 6375 röster

Antti Lindtman, SDP, Vanda, 5093 röster

Sofia Virta, De Gröna, Åbo, 3834 röster 

Tytti Tuppurainen, SDP, Uleåborg, 2847 röster 

Mika Kari, SDP, Lahtis, 2019 röster 

Mauri Pekkarinen, Centern, Jyväskylä, 1849 röster 

 

Johan Kvarnström, SDP, Raseborg, 1313 röster 

 

I den lilla lappländska kommunen Pelkosenniemi fick centerkandidaten Laura Laakso 144 röster, vilket är över en fjärdedel av rösterna i hela kommunen. Fast Eveliina Heinäluoma fick mest röster i hela Finland, fick hon bara 5,6% av Helsingfors röster.

 

Den största röstmagneten i varje välfärdsområde:

 

Henrik Wickström, SFP, Västra Nylands välfärsdområde, 7762 röster

Aki Lindén, SDP, Egentliga Finlands välfärdsområde, 7727 röster

Tapani Kiminkinen, Centern, Mellersta Finlands välfärdsområde, 6251 röster

Lauri Lyly, SDP, Birkalands välfärdsområde, 5330 röster

Paula Risikko, Samlingspartiet, Södra Österbottens välfärdsområde, 3374 röster

Hanna Sarkkinen, Vänsterförbundet, Norra Östebottens välfärdsområde, 3539 röster

Tarja Filatov, SDP, Egentliga Tavastlands välfärdsområde, 3276 röster

Sari Essayah, KD, Norra Savolax välfärdsområde, 3183 röster

Panu Peitsaro, RN, Södra Savolax välfärdsområde, 3183 röster

Eeva Kalli, Centern, Satakunta välfärdsområde, 3112 röster

Otto Andersson, SFP, Östra Nylands välfärdsområde, 2802 röster

Hanna Nohynek, Centern, Päijänne-Tavastlands välfärdsområde, 2694 röster

Merja Mäkisalo-Ropponen, SDP, Norra Karelens välfärdsområde, 2619 röster

Kim Berg, SDP, Österbottens välfärdsområde, 2578 röster

Sirkka-Liisa Kähärä, SDP, Vanda-Kervo välfärdsområde, 2417 röster

Markus Lohi, Centern, Lapplands välfärdsområde, 2525 röster

Inka Häkkinen, SDP, Kymmenedalens välfärdsområde, 2054 röster

Jukka Kopra, Samlingspartiet, Södra Karelens välfärdsområde, 1775 röster

Kalle Ikkelä, Samlingspartiet, Mellersta Nylands välfärdsområde, 1193 röster

Janne Kukkola, Samlingspartiet, Mellersta Österbottens välfärdsområde, 865 röster

Sami Kilpeläinen, KD, Kajanalands välfärdsområde, 540 röster

 

Övriga röstmagneter:

 

Sofia Virta, De Gröna, Egentliga Finlands välfärdsområde, 6631 röster

Mia Laiho, Samlingspartiet, Västra Nylands välfärdsområde, 6586 röster

Julia Sangervo, De Gröna, Birkalands välfärdsområde, 5018 röster

Atte Virolainen, SDP, Birkalands välfärdsområde, 4642 röster

Karin Cederlöf, SFP, Västra Nylands välfärsdområde, 4263 röster.

 

Elsa Nurmiainen