Fredagen den 25.10 åkte studerandena i Karis-Billnäs gymnasium iväg på sin årliga utfärdsdag. Som vanligt besöktes bokmässan av nybörjarna medan resten av studerandena spred sig runt om Helsingfors i grupper. En av grupperna, som bestod av främst dem som studerar fördjupad historia, åkte iväg till Sveaborg.
Sveaborgsgruppen steg på färjan 11:20 på Salutorget och återvände till fastlandet redan 13:20. Besöket varade alltså inte så länge, men gruppen hann se flera hundra år av Finlands historia rakt framför sina ögon under det korta besöket.
Vi, Emma och Jessica, tog del av besöket till Sveaborg. När vi med färjan anlände till öarna möttes vi av en guide som arbetat på Sveaborg sedan 2006, alltså märkte vi genast att gruppen låg i goda händer. Hon ledde oss genom de historiska kvarteren och presenterade Finlands historia för oss. Från Sveriges östrike till ett autonomt, ryskt storfurstendöme, och ända in i självständigheten fick vi följa historiska fotsteg.
Sveaborg är byggt av Augustin Ehrensvärd som fick detta uppdrag av ingen mindre än kung Gustav III själv. Innanför murarna ligger hans grav, prydd av symboliska statyer tillverkade av ryska stridskanoner som svenskarna tagit som krigsbyte. Guiden berättade om de symboliska prydnaderna på graven och att även materialet (de ryska kanonerna) sände ett slags meddelande, vilket till och med fick ryssarna att lämna graven i fred under de år som Sveaborg tillsammans med resten av Finland låg under ryskt styre. Sveaborgs murar bombades flera gånger, men graven tycktes alltid lämnas i fred.
Hamnen på bilden byggdes under den svenska tiden som en torrdocka för att tillverka fartyg till skärgårdsflottan. Under ryskt styre fortsatte man använda hamnen för sina fartyg och även flera svenska båtar som hade blivit lämnade. Under vinterkriget och då Sveaborg blivit finskt använde man hamnen som bas för den finska ubåtsflottan. Ubåten Vesikko finns fortfarande kvar på Sveaborg. Idag kan man hyra en plats i hamnen för att övervintra och det erbjuds flera olika tjänster till båtägarna.
På sandvallar på öns västra och östra sida finns kanoner tillverkade i Sankt Petersburg. Dessa är efterträdare av de svenska kanoner som stod där innan, men som på grund av britternas moderna beväpning ansågs vara otillräckliga. De gamla svenska kanonerna kan man hitta på andra ställen i fästningen.
Sveaborgs historia är lång och krånglig, fylld med svenska adelsmän, ryska soldater och idag vanliga finska medborgare. Den del av historien som gärna lämnas i skuggorna är tiden efter det finska inbördeskriget, då Sveaborg var en del av Helsingfors fångläger, där det som värst satt sammanlagt 13000 röda fångar varav ungefär 1500 dog. Förhållandena i fånglägret var svåra, vilket kan vara svårt att tro då man ser sig omkring i de idylliska kvarter som Sveaborg byggs upp av. På Stora Svartön ligger numera ett minnesmärke för dem som fängslats och dött under denna tid.
Sveaborg har stor betydelse för Finlands historia och har idag blivit ett populärt resmål, men det är inte det enda. På Sveaborg ligger även Sjökrigsskolan som stannade kvar på ön efter att försvarsmakten lämnade fästningen i mitten av 1960-talet. Det finns även en civilbefolkning med ungefär 800 invånare och ön erbjuder även flera arbetsmöjligheter.
Vi tyckte att det var intressant att få besöka Sveaborg och ta del av den historia vi lär oss om i skolan på ett annat sätt. Vi rekommenderar att alla som får möjlighet att besöka Sveaborg tar den chansen och gör det. Ön erbjuder inte bara information om vår historia utan är även ett väldigt vackert och idylliskt ställe.
Emma Tuomolin och Jessica Österlund