TEMA 1989
Den 16 december inleddes revolutionen som slutade med att Ceausescu störtades och senare avrättades. Berlinmuren hade kort innan rasat och de kommunistiska regimerna i Östeuropa föll en efter en.
Ceausescus regim hade under de första åren varit ganska försiktig men efter att han besökt Nordkorea och Kina år 1971 blev hans styre brutalt i och med att han införde nordkoreanska regler i sitt kommunistiska styre. Under Ceausescus styre svalt befolkningen medan han själv levde lyxliv. Spår av detta märks ännu idag då landet främst är känt för att vara ett av Europas fattigaste länder.
Ceausescu införde elransonering, sålde jordbruksproduktionen utomlands, införde importstopp och tvångsförflyttade människorna från landsbygden till höghus eftersom höghus enligt honom var en symbol för en civilisation. Många människor svalt eller frös ihjäl under de råa vintrarna och andra tvingades arbeta tills de stupade. Det rådde sträng censur och oliktänkare fängslades eller dödades. Skrivmaskiner var även förbjudna, man behövde lov från staten för att få äga en sådan.
I den rumänske staden Timisoara protesterade man den 16 december 1989 till stöd för den lokala prästen Laszlo Tökes som var mycket frispråkig och som hade kritiserat Ceausescu. Myndigheterna ville förflytta Tökes, som tillhörde den ungerska minoriteten, till en mindre församling.
Laszlo Tökes är idag biskop för en ungersk församling i staden Oradea och är känd som mannen som startade den rumänska revolutionen.
Regeringstrupper slog hänsynslöst ner demonstrationerna och över 70 civila dödades. Det här ledde till att oroligheterna snabbt spred sig. Då ingrep säkerhetspolisen Securitate och hundra civila dödades. Rykten om att till och med 60 000 dödats gjorde att oroligheterna spred sig bland annat till huvudstaden Bukarest.
Ceausescu förstod inte att slutet var nära för honom utan åkte till Iran på statsbesök den 17 december 1989. Innan dess gav han order åt sina underordnade att trycka ned allt motstånd. När han återvände till Rumänien höll han ett tal i TV för att samla stöd för sin socialistiska politik.
Folkets missnöje ökade dock hela tiden och därför höll Ceausescu dagen efter, den 21 december, ett massmöte inför folket vid centralkommitténs byggnad där han fördömde protesterna i Timisoara och bland annat lovade höjda pensioner. Men det gick inte som han ville, istället för att bli betrodd av folket blev han utbuad på balkongen där han stod. Ceausescu drog sig tillbaka in i byggnaden medan den stora folkmassan ropade antikommunistiska slagord. Som en följd av detta började militären skjuta på folket vilket resulterade i många skadade och döda.
Striderna mellan Securitate och folket fortsatte under natten. På morgonen den 22 december dog Rumäniens försvarsminister Vasile Milea under märkliga omständigheter. Det sades att han var en förrädare och att han hade begått självmord. Folket trodde dock att han blivit mördad av säkerhetspolisen Securitate efter att han vägrat att följa Ceausescus order. Senare visade det sig att han antagligen försökt skada sig själv men att kulan träffat en artär vilket ledde till döden.
Ceausescu utsåg emellertid en ny försvarsminister som hette Victor Stanculescu. Utan att Ceausescu visste om det gav Stanculescu order åt militären att dra sig tillbaka.
Vid middagstid stormade demonstranterna centralkommitténs byggnad för att avsätta Ceausescu som då flydde i en helikopter från sitt kontor vid Palace Square som efter revolutionen döptes till Revolution Square. Med sig hade Ceausescu sin fru Elena, vicepresidenten, sin rådgivare och två vakter. Hundratusen människor såg hur Ceausescus helikopter lyfte och man hörde överallt applåder och segerjubel.
Flykten började vid 12-tiden och slutade samma dag klockan 15.30 eftersom alla vägrade hjälpa Ceausescu. Armén meddelade att de inte kunde hjälpa till eftersom det skett en revolution, vilket också gjorde att helikopterns pilot vilseledde Ceausescu genom att säga att han inte kunde flyga normalt eftersom de var inom räckhåll för luftvärnsmissiler. Det här medförde att Ceausescu gav order åt piloten att landa på en åker utanför staden Pitesti och där blev Ceausescu snabbt fängslad av arméförband.
En nödregering som kallades för den Nationella räddningsfronten utsågs och Ion Iliescu blev president.
Efter att ha transporteras i ett bepansrat fordon för att undvika krypskyttar och efter en snabb rättegång där till och med Ceausescus försvarsadvokat yrkade på dödsstraff arkebuserades Elena och Nicolae Ceausescu den 25 december 1989 anklagade för bland annat folkmord och korruption.
Ett filmteam dokumenterade avrättningarna och diktatorparets döda kroppar visades även i utländska medier. Securitate stod fortsättningsvis kvar på Ceausescus sida efter arkebuseringen och blodiga strider fortsatte ytterligare några dagar.
Sammanlagt omkring 950 demonstranter miste livet i de demonstrationer som kom att kallas för den rumänska revolutionen.
Alex Laitinen