Forskning visar att flickor i tonåren har ungefär 236 olika kemikalier på sin hud varje dag, men är de skadliga och vilka följder kan kemikalierna ha?
Vad är kosmetika?
Kosmetika är medel som är avsedda att vara i kontakt med människokroppens yttre delar, tänder eller munhålans slemhinnor. Syftet är antingen att rengöra dem, förändra deras doft eller utseende, skydda dem eller hålla dem i gott skick. Till kosmetika hör olika sorters smink, hudkrämer, hårprodukter och tandvårdsprodukter.
Olika kemikalier och vad de orsakar
Kemikalier tillsätts till kosmetika för att få produkten att exempelvis hålla längre eller få färg. Kemikalierna som gör nytta för produkten kan ändå vara farliga för människor.
I kosmetika kan man hitta olika slags tungmetaller såsom bly, järn, aluminium, kvicksilver och zink. De olika tungmetallerna kan hittas i läppstift, eyeliner och nagellack. Vissa av metallerna är nödvändiga för människors livsfunktioner, som till exempel järn som är viktigt för syretransporten i blodet, medan andra har en negativ inverkan på hälsan.
Bly som finns i kosmetika är ett nervgift som kan leda till problem med inlärning, språk och beteende. Bly har också bevisats minska fertiliteten för både män och kvinnor. Gravida kvinnor är speciellt sårbara för effekterna av bly och det kan leda till missfall. Kvicksilver är en annan metall som orsakar skada för hälsan. Det kan orsaka att nervsystemet och andningsorganen blir förgiftade.
Ftalater är kemikalier som är kopplade till hormonstörningar, utvecklings- och reproduktionstoxicitet och cancer. Dessa kemikalier är förbjudna inom EU men är fortfarande vanliga i kosmetiska produkter från Amerika. Ftalater hittas i olika kosmetikaprodukter såsom doftande krämer, färgkosmetika som exempelvis ögonskugga, duschkrämer samt hårvårdsprodukter.
Carcinogener, dvs. cancerframkallande ämnen, finns i olika sorters kosmetika, vissa är vanligare än andra. Formaldehyd är en av de vanliga carcinogener som finns i kosmetika. The International Agency for Research on Cancer (IARC), som är en del av WHO, försöker sprida information om carcinogener i kosmetika. IARC delar in kemikalier i fyra olika grupper baserat på hur cancerframkallande de är för människor.

Det finns inga specifika produkter som ofta innehåller carcinogener, det beror bara på innehållet i produkterna. För att kontrollera om en produkt innehåller cancerogener kan man söka efter t.ex. formaldehyd, fenacetin, stenkolstjära, bensen och obehandlade eller milt behandlade mineraloljor.
Konserveringsmedel används för att stoppa tillväxten av skadliga bakterier eller mögel i kosmetika. Konserveringsmedel finns i de flesta olika produkter som t.ex. nagellack, läppstift, anti-aging produkter och tvål. Det finns också hälsorisker med konserveringsmedel. Olika konserveringsmedel kan orsaka olika hälsorisker, men exempel på riskerna kan vara allergier, irritation i olika delar av kroppen såsom ögonen, luftvägarna eller huden. Konserveringsmedlen kan också vara cancerframkallande.
Det finns så klart flera olika kemikalier som kan påverka ens hälsa negativt. Glimmer, octinoxat och nitrosaminer är kemikalier som används i kosmetika och kan inverka negativt på hälsan.
Märkning på kosmetika
Artikel 19 i EU:s kosmetikaförordning anger vilka uppgifter som ska finnas lättåtkomliga för konsumenten på produktens förpackning. Där ingår en förteckning över innehållet som ska börja med termen ”ingredients” och där ska beståndsdelarna stå med sina INCI-namn. Den beståndsdel som det finns mest av i produkten ska anges först i förteckningen över beståndsdelar. Beståndsdelar som förekommer i lägre koncentrationer än en procent får förtecknas i valfri ordning i slutet av förteckningen.
INCI-namn
INCI-namn står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredient. De officiella INCI-namnen baserar sig oftast på latin om ämnet är växtbaserat eller engelska om det är frågan om en annan substans. INCI-namn är obligatoriska på alla förpackningar som innehåller kosmetiska i Europeiska unionen, Kanada och USA. INCI-namn förekommer också ofta på kosmetika från andra länder, men de är inte att lita på eftersom de inte kontrolleras.
Risker
Under november 2023 till april 2024 inspekterades 4478 olika kosmetiska produkter i 13 medlemsländer av ECHA (Europeiska kemikaliemyndigheten). Länder som inspekterades var till exempel Tyskland, Sverige och Italien. Resultatet var att 6,4 procent inte uppfyllde EU:s krav, alltså 285 av de 4478 inspekterade produkterna.
Speciellt stora risker för att kosmetikan man köper kan innehålla skadliga kemikalier finns om man köper produkter som inte är etablerade inom EU, eftersom informationen då kan vara bristfällig eller rentav falsk. Till exempel produkter från kedjor som Amazon, Temu eller Shein kan vara opålitliga.
Det finns också många exempel på kedjor som släppt en produkt på marknaden för att först senare märka att den innehöll en skadlig kemikalie. Ett fall som uppmärksammades under förra året var Caia Cosmetics. Det kom fram att två av produkterna som fanns i sortimentet innehöll PFAS-ämnet perfluorononyl dimethicone, som är en långlivad och miljöfarlig substans. Kemikalieinspektionen anmälde Caia, som fick betala 25 000 kronor i böter för brott mot kemikalielagstiftningen. Produkterna togs också bort från sortimentet.
Hur undvika skadliga kemikalier?
- Köp produkter från pålitliga källor, det vill säga officiella varumärken eller auktoriserade återförsäljare.
- Om priset verkar vara för bra för att vara sant är de antagligen en falsk eller opålitlig produkt.
- Kontrollera förpackningen, eftersom falska produkter ofta har dålig tryckkvalitet, felaktiga logotyper eller saknar batchnummer.
- Granska innehållsförteckningen, kosmetiska produkter är oftast naturligare ju färre beståndsdelar den består av.
Källor:
https://tukes.fi/sv/sla-hal-pa-myterna-kring-kemikalier/kemikalier-i-kosmetka
https://www.safecosmetics.org/chemicals/
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/miljogifter-i-smink-och-hudkramer/
https://tukes.fi/sv/kemikalier/kosmetiska-produkter/markning-pa-kosmetika
Liv Nylund & Ida Öster