Fredagen den 7:e mars fick fortsättarna åka iväg till Åbo för att bekanta sig med Åbo Akademi. Vi fick alla på förhand välja vilka ämnen vi var intresserade av, och fick sedan ett anpassat schema som vi fick följa under dagen. Följande ämnen är bara en bråkdel av alla de som fanns att välja mellan, då vi endast hade tid för fem.
Först berättade två förstaårets studerande om att studera psykologi vid ÅA. De berättade allt om hur själva studierna går till samt det rika studielivet som finns i Åbo. Därefter fortsatte två studerande att berätta om logopedistudier. Logopedistuderandena berättade att schemat för de första tre åren var väldigt noggrant planerat, och att man först de sista två åren får möjligheten att anpassa sitt schema på ett sätt som passar en själv. De underströk också att det var ganska så svårt att komma in på logopedi.
De som skulle lyssna på konstvetenskap var relativt få. Vi fick lyssna på två lärare samt en studerande som berättade om studierna vid Åbo Akademi. Vi fick bland annat titta på en bild av en staty föreställande Paavo Nurmi och diskutera i smågrupper om vilka frågor statyn väckte och vad som skulle kunna vara svaret på dem. Vi fick också veta att historia är en stor del av konstvetenskap och att detta även syns i ämnesföreningarna där ämnesföreningen i konstvetenskap är en nära vänförening till den i historia.
När vi skulle lyssna på hälsovetenskaper fanns en forskare på plats för att berätta om detta. Hon berättade kort om sin forskning, och gick sedan in på hur det var att studera hälsovetenskaper. Hon var noga med att säga att hälsovetenskaper inte är så lika studier inom medicin som man tror, och att hälsovetenskaper behandlar folkhälsan och livsstil på ett mer ingående sätt. Hon pratade mycket om Vasa som studiestad, då det är dit man ska om hälsovetenskaper intresserar. Enligt henne är Vasa en perfekt studiestad då det är nära till allt, och då campus ligger på en så perfekt plats vid vattnet.
De som hade valt att lyssna på litteraturvetenskap var inte många, men det gjorde att det var lätt att diskutera med gruppen och lärarna. På plats fanns även en magisterstuderande som fick berätta om hur studierna kan se ut. Vi fick också se hur Mumindalens karaktärer har använts av högerextremistiska grupper för att väcka intresse för deras verksamhet och rekrytera medlemmar.
Trots att det var svårt att hitta rätt, kom vi i tid för att lyssna på en lärare och en studerande som berättade om hur det är att studera det svenska språket. De berättade om vilka kurser inom ämnet det finns, och vilka yrken man kan ha som färdig utexaminerad magister. Läraren berättade att det är väldigt lätt att få jobb efter studierna, och att de till och med har problem med att så många får jobb redan under sin studietid och därför tar lång tid på sig att slutföra sina studier. De underströk att det var relativt enkelt att komma in, då få har svenska språket som första val.
Vi frågade studerande som medverkar vad det tyckte om dagen, och om de några nya insikter om framtiden.
– Farmaci var najs, säger fortsättaren Daniela Behm.
– Det var intressant och kul att få lyssna på föreläsningarna, berättar fortsättaren Inez Kratz. Hon går sedan vidare med att säga att hon lärt sig mycket om de olika utbildningarna.
Vi letade sedan upp utbyteseleven Grady Kneebone, som är från Australien, för att få en kommentar om hur han upplevt Åbo.
– Buildings were nice and it is a very cool place, säger Grady.
Traditionsenligt letade vi även till sist upp Albin Wasström för en kommentar.
– Det var intressant och kiva att se andra människor från andra platser, men jag lärde mig nog inte så mycket, säger Albin.
Det var roligt att förutom att få bekanta sig med ämnena också få bekanta sig med byggnaden. Nu återstår det att se vem av oss som hamnar här i framtiden.
Lotte Paul och Irina Lindholm