Drömmer du om ett liv utomlands efter dina studier? För många unga är tanken på att flytta utomlands efter utbildningen lockande. Några kastas ut i det okända redan under studierna då de tar sig an ett utbytesår. Trots dagens moderna och globaliserade värld väcker en flytt utomlands mycket oro. Att flytta utomlands är ett stort äventyr som många fasar för. Terese Jalava är en av dem som vågade ta steget.
Terese Jalava är en 45-årig tvåbarnsmamma som ursprungligen kommer från Raseborg. Nuförtiden är hon bosatt i Luxemburg och arbetar inom IT-avdelningen på en schweizisk bank. Terese stortrivs i Luxemburg och njuter av naturen och de vackra vyerna. Dessutom erbjuder Luxemburg ett stort kulturutbud.
Terese har bott i Luxemburg sedan 2007. Hennes föräldrar flyttade dit några år tidigare, vilket gav henne mersmak.
– År 2007 kom jag hit för att skriva min examensuppsats. Jag fick jobb och blev gravid. Sedan dess har jag bott här, säger Terese.
Att bo utomlands var inget nytt för Terese. Under gymnasietiden tillbringade hon ett utbytesår i Tyskland. Tiden utomlands gav henne nya erfarenheter och kulturintryck. Därmed kändes flytten till Luxemburg inte som ett stort steg. Förutom föräldrarna bodde även hennes syster och kusin i landet, vilket gjorde integrationen enkel. Terese tycker att Luxemburg är ett mycket mångkulturellt land vilket också bidrar till en förenklad integration.
– Nästan 50% av befolkningen är utlänningar, säger Terese.
Terese stortrivs i Luxemburg. Hon tycker att landet är vackert och att det är lätt att träffa nya människor. Det finns ett stort utbud av aktiviteter av alla de slag. Att gå på caféer, promenader och teatrar är några av hennes favoritaktiviteter.
Terese arbetar inom IT-avdelningen på en schweizisk bank. Under tidigare år hade hon ett stort ansvar och var ledare över ett team på cirka 10 personer. Nuförtiden har hon inte samma personalansvar men trivs bättre så här. Att arbeta inom banksektorn kommer också med motgångar.
– Jag har upplevt diskriminering som kvinna. Avdelningen är tydligt mansdominerad, säger Terese.
Hon har fått ta till med drastiska åtgärder för att få stopp på det. Terese anser att Finland ligger längre fram när det kommer till jämställdhet och att hon borde varit mer högljudd gällande problemet.
– Om man är motiverad finns det karriärmöjligheter, säger Terese.
Luxemburg är ett dyrt land men lönerna är också högre, noterar Terese. Det är svårt att hitta boende då priserna är så pass höga. Hon bor själv i en mindre lägenhet i Luxemburg stad och använder sig av den kostnadsfria kollektivtrafiken då hon rör sig. Hon tycker att trafiken är besvärlig eftersom det varje dag pendlar över 100 000 människor till Luxemburg från grannländerna. Matpriserna ligger dock på samma nivå som i Finland.
– Man kan åka till Tyskland eller Frankrike för att handla billigare, upplyser Terese.
Likväl som i de flesta länder har även Luxemburg sina utmaningar. Terese tycker att fransktalande människor kan vara en utmaning, då de flesta förväntar sig att alla ska tala franska. Landet är trespråkigt: luxemburgska, franska och tyska. Även engelska är vanligt. En annan utmaning för Terese är det föråldrade skolsystemet. Barnen måste lära sig mycket utantill och de har väldigt få raster. Skolan erbjuder inte gratis skolmat. Eleverna får inte välja fritt utifrån egna intressen utan de är tvungna att välja en inriktning då de når gymnasieålder. Systemet är trots det något hennes barn är vana vid.
– När ett av mina barn besökte en skola i Ekenäs tyckte hon att det var jobbigt med så många raster, säger Terese.
Att bo i Luxemburg har bidragit med många möjligheter, anser Terese. Hon har fått chansen att lära känna människor från hela världen och fått ta del av olika kulturer utan att resa. Eftersom Luxemburg är så centralt har Terese fått chansen att åka på spontana resor. Det tar endast 2,5 timmar med tåg till Paris och 40 minuter till Tysklands äldsta stad, Trier.
– Mina barn har också fått möjligheten att bli femspråkiga innan de har börjat gymnasiet, vilket är ganska vanligt här, säger Terese.
Terese saknar färre saker med Finland ju längre tiden går. Saknaden efter familj och vänner består. Hon kan även sakna lösgodis, närheten till havet och den socialt acceptabla tystnaden. Hon är fundersam om en eventuell tillbakaflytt till Finland någon gång.
– Jag kommer nog att bo i Luxemburg tills jag går i pension, men jag skulle kunna tänka mig att tillbringa sommarmånaderna i Finland. Men man vet aldrig, säger Terese.
Alexandra Berglund