Lyckat studiebesök till tingsrätten i Ekenäs

På tisdagen den 10.9 tog vi studerande som deltar i SL4, medborgarens lagkunskap, del av ett studiebesök på Ekenäs tingsrätt tillsammans med vår ämneslärare Jimmy Holmberg. Stämningen var minst sagt spänd och vi var alla förväntansfulla. När vi anlände till Ekenäs tingsrätt var det dags att bli visiterade, vilket var en ny upplevelse.

– Det kändes ovant då det inte är något man gör varje dag. Det påminde mig om hur viktig säkerheten sist och slutligen är, säger Minea Helander som deltog i studiebesöket.

Innan rättegången drog igång fanns det möjlighet att ta det lugnt i väntsalen. Efter att domaren kallat in både målsägande och svarande gick vi sakta in i salen. Vi satte oss längst bak och rättegången kunde börja.

Eftersom detta var ett enkelt brottmål behandlade en ensam domare fallet. 

Domaren öppnade förhandlingen och presenterade personen som väckte åtal och den svarande. Denna rättegång handlade om misshandel i ett parförhållande som ägde rum för tre år sedan. På höger sida om den svarande fanns en tolk som översatte hela processen eftersom att den svarande inte behärskade svenska eller finska. Fallet behandlades på finska vilket för några kändes lite krångligt, men jag tror ändå att vi alla hade tillräckligt bra kunskaper för att förstå helheten. Till vänster om svarande satt hans rättsbiträde. Åklagaren fanns på vänstersidan i salen, mitt emot platsen där vittnen företräder. Väldigt snabbt fick vi en god uppfattning om tingsrättens sammansättning. Det var till stor hjälp att vi gick igenom det några lektioner innan. 

Åklagaren presenterade fallet och den information samt bevis han lyckats samla. Under rättegången ställde båda parterna frågor och bevis lades fram. Vi fick ta del av två samtal till nödcentralen som inträffade dagen då misshandeln ägde rum. Det var otroligt spännande att få höra dessa samtal och vi fick en klarare bild av fallet. På plats fanns också ett vittne som var polisen som blev kallad till platsen.

– Jag kände verkligen allvaret i situationen och de olika delmomenten var spännande, säger Minea.

Innan rätten meddelade domen avlägsnade vi oss från rättssalen tillsammans med de inblandade. Vi fick äran att diskutera med rättegångens åklagare, vilket var otroligt givande. Han berättade för oss hur en brottsanmälan går till och hur lång processen verkligen är. Polisen börjar i första hand med en brottsundersökning där målsägande, den misstänkta och vittnen förhörs. De gör en beskrivning av utredningen, utlåtanden, och avgör om den misstänkta kan frihetsberövas. Om inte målsägande yrkar på straff görs ingen förundersökning. Eftersom det fanns tillräckligt med bevis kunde man genomföra en åtalsprövning. Stämningsansökan gick igenom och tingsrätten fick fallet i sina händer. 

I rättegången åtalade målsägande den svarande för misshandel. Detta bestred inte svarande eller hans försvarare. De påstod att det endast hade att göra med lindrig misshandel om ens det. Domaren samt protokollföraren bestämde ett domslut och dömde svarande för lindrig misshandel. Han är tvungen att böta 10 dagsböter, vilket uppgår till 60€. Han blev även tvungen att betala de kostnader som uppstod på grund av att de hade ett vittne på plats. Rättegången avslutades därefter.

Efteråt hade vi tid att prata med domaren. Hon förklarade domen tydligare på svenska och berättade allmänt om juristens arbete som helhet. Hon var tydlig med att ett brott måste vara bevisat bortom rimligt tvivel och varför rättegångens dom därför blev som den blev. 

– Det var definitivt ett givande studiebesök eftersom man fick se hur rättssystemet fungerar i praktiken. Jag fick en bättre förståelse för hur lagen påverkar samhället, säger Minea.

Jag tror att de flesta av oss hade samma känslor som Minea efter besöket. Det var givande att få vara med fysiskt och gav i alla fall mig en mycket klarare bild över straff- och processrätt. Då jag funderat över om juridik skulle vara ett arbete för mig har det varit oklart, men efter dagens besök väckte det absolut mer intresse.

– Det var intressant men jag tror inte att detta jobb lockar mig, åtminstone inte för tillfället, säger Minea och ler. 

Alexandra Berglund