Studentskrivningarna drar snart igång och med dem tillkommer en hel del stressade studerande. Även om man känner sig väldigt stressad inför skrivningarna brukar det gå att hantera.
Varje vår och höst fylls KBG:s gymnastiksal med nervösa studerande. Studentskrivningarna är något som stressar studerande mycket eftersom det är gymnasiets viktigaste prov. Ibland kan dock stress vara bra, men hur hanterar man den och när blir det för mycket?
Kortvarig stress är sällan ett problem för ibland kan stress vara bra. När man är stressad presterar man lite bättre och koncentrerar sig på det man ska göra. Stressen gör så att vi människor ska klara av krävande situationer så bra som möjligt.
Även om stress kan vara bra måste man vara noga med återhämtning. Om man hela tiden stressar övergår den nyttiga stressen till skadlig stress. När man förbereder sig inför skrivningarna måste man också alltså komma ihåg att vila och ta det lugnt. Livssituationer, livsvanor och personlighetsdrag påverkar vår stresstolerans. Vissa klarar av mer stress än andra och det tar längre eller kortare tid innan stressen övergår till något negativt. Det är viktigt att lära känna sig själv och sin egna stresstolerans så att man kan undvika den skadliga stressen.
Ibland kan det kännas som att tiden inte räcker till och att man inte vet vad man ska göra när. Ett lässchema kan vara bra att göra så man kan hålla koll på tiden när det närmar sig och så att man säkert hinner gå igenom allt man vill hinna gå igenom. I sitt lässchema behöver man också lägga in tid för annat än läsandet. Det lönar sig alltså att göra upp sitt eget lässchema istället för att kopiera en väns schema så det är helt anpassat efter en själv och de egna behoven. När man gör sitt schema behöver man komma ihåg att målsättningarna ska vara realistiska så att man kan hålla sig till tidtabellen. När man läser måste man komma ihåg att ta en sak i taget och koncentrera sig på det man gör just då för man kan inte läsa två saker samtidigt. Något som också är viktigt att ta bra hand om tiden före och efter skrivningarna är matvanor, sömn och motion.
I en artikel på svenska yle från 12.10.2017 skriver Nanna Stenberg-Gustafsson om stressen kring studentskrivningar. I artikeln berättar Emmy Wikström och Minerva Larjanko, som då gick sista året i Tölö Gymnasium om hur skrivningarna kändes för dem. De berättar att studentskrivningarna krockar med en provvecka och det är något som ökar stressen. Flickorna berättar också om hur skrivningarna fyller hela huvudet och hela ens liv eftersom man behöver läsa så mycket för att prestera så bra som möjligt. Emmy berättar att de inte gör något annat än läser och inte heller pratar om något annat än skrivningarna. Hon tillägger att om man inte läser får man en jätteskyldig känsla. Både Emmy och Minerva tycker att den här tiden av livet känns mentalt tung.
Långvarig stress leder till utmattning. Om man är stressad för länge eller stressnivån stiger för mycket påverkas personens hälsa. Hinner man inte återhämta sig efter skrivningarna och direkt börjar stressa för kommande studier kan det snabbt bli för mycket. Trots att studentskrivningarna känns stressande klarar de flesta bra av det eftersom det handlar om tillfällig stress. Även om man gör sitt bästa för att hålla stressnivån låg kanske det inte alltid lyckas och då kan det vara bra att prata med någon.
Ida Holmberg