Den rådande coronaviruspandemin väcker beslutsfattarna på internationell nivå. Men hur syns virusets effekter på lokal nivå?
Raseborgs stadsstyrelsens ordförande Anders Walls har svar på dessa frågor.
Raseborgs stad påverkas av Covid-19 trots få bekräftade fall i staden. Förberedande åtgärder främst inom hälsovården har kört igång och bibliotek samt idrottsanläggningar har stängt.
– Det syns också att mindre folk är i rörelse, säger Walls.
Stadens beslutsfattande har satts på prov då man var tvungen att revidera förvaltningsstadgan. 6.4 beslöts om ett tillägg att virtuella möten ska vara möjliga i stadens olika organ.
– Annars är beslutsfattandet oförändrat, statliga myndigheterna bestämmer i hög grad om begränsningarna, säger Walls. Han påpekar även att det råder enighet mellan de lokala politikerna och tjänstemännen just nu.
De lokala företagen har det hårt just nu och marknadsföringskampanjer har körts igång från stadens sida för att locka invånarna att handla lokalt. Då efterfrågan på vissa produkter sjunkit drastiskt kan små enmansföretag ansöka om stöd på 2000€. Regeringen beslöt den 6.4 att 250 miljoner euro ska avsättas till småföretag som stöd via kommunerna. Större företag kan ansöka om stöd från NTM-centralen, och de allra största från Business Finland.
Tekniska nämnden beslöt 14.4.2020 att hårt drabbade företag kan ansöka om hyresfrihet. Staden har även sänkt hyrorna i lokaler som hyrs av företag och föreningar.
Minskat arbete inom stadens stängda verksamhetsområden, såsom bibliotek och idrottsanläggningar har lett till samarbetsförhandlingar. Walls berättar att förvaltningsstadgan har ändrats så att det i fortsättningen är stadsstyrelsen som beslutar om permittering av personal.
– Förstås ser man alltid ifall det finns ett ersättande jobb som personen kan göra, men i värsta fall är staden tvungen att permittera folk, konstaterar Walls.
Kaisla Dahlqvist