Två länder – två olika tankesätt

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"1874F750-4C47-4241-86FE-3C001A7B7DE0_1479913623216","width":3456,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"source":"editor","origin":"gallery","height":2304,"subsource":"done_button","total_editor_time":146,"brushes_used":0}

Under vår resa till Italien, syntes många olikheter i kulturen, livsstilen och samhällsuppbyggnaden. Redan under den första dagen märktes skillnader mellan det italienska och det finländska välfärdssystemet.

I Varese, den staden som vi besökte, märktes skillnaderna på rika och fattiga människor mycket enklare än här i Karis. Bara genom att se på husen kunde man dra slutsatser om hur förmögna ägarna till husen var. Det fanns en hel del stora villor omringade med tjocka murar och dyra bilar parkerade på parkeringsplatserna. En del av husen var vackert dekorerade och hade stora vackra gårdar. Det fanns också små enkla hus med några fönster, och hus som såg ut att knappt hålla ihop. Om man går på en promenad i Karis är det betydligt svårare att skilja på hur förmögna människor är bara genom att se på husen. Andra skillnader i välfärdssystemet var att i Italien koncentrerar man sig mera på den enskilda individen medan man i Finland vill att alla skall ha det jämlikt och bra. Vi fick många gånger höra uttrycket “YOLO”, vilket ät en förkortning av det engelska uttrycket “you only live once”. Det hör till kulturen att människor tänker mera på att “livet är så kort, använd det så som du ser det bäst för dig” och det var kanske en av orsakerna till att man inte satsade på att röra på sig så mycket eller äta hälsosamt. Det här tror jag också att är en orsak till att så många av eleverna där rökte utan att någon brydde sig.

Socialt var italienarna mycket mera pratsamma och öppna än vad vi finländarna är. Det här märktes direkt då vi anlände till skolan. Studerandena kom och hälsade på oss entusiastiskt och ställde många frågor. Andra människor som vi träffade under resan verkade också väldigt glada, öppna och en aning galna enligt finländska mått.

img_9177

Kyrkan i Varese

En sak som jag också lade märke till var att min värdfamilj gick med skorna på inne i huset. I början kändes det väldigt konstigt, men man blev van vid det. Husen var också mera känsliga för kallt väder och det fanns inte alltid golvvärme i husen. Andra skillnader var till exempel att då man beställde kakao så fick man en sorts tjockare chokladdricka, och om man ville beställa latte i en cafeteria fick man mjölk, eftersom att latte betyder mjölk på italienska.

Som slutsats kan man dra att fast länderna inte verkar vara så olika, finns det ändå stora skillnader. Det är svårt att upptäcka skillnaderna som en turist, men bara genom att bo hos en familj i en vecka kan man upptäcka många olikheter. Både Finland och Italien har goda och lite sämre sidor och det finns alltid något man kunde förbättra. De är ändå båda väldigt intressanta på sitt eget sätt och Italien är definitivt ett land värt att besöka!

img_9325Glada flickor på besök i Milano


Text: Sonja Laitamäki

Bild: Sonja Laitamäki